Agenţia spaţială americană NASA a surprins cea mai apropiată şi detaliată imagine cu asteroidul Bennu, un corp ceresc de 78 de miliarde de kilograme care ajunge cel mai aproape de Pământ o dată la la şase ani, relatează marţi Press Association. Aceasta este a doua oară când sonda OSIRIS-REx dezvoltată de NASA s-a plasat pe o orbită în jurul asteroidului Bennu şi a reuşit să realizeze o fotografie de la o distanţă de doar 0,64 kilometri de suprafaţa acestuia.
Echipa de cercetători din cadrul proiectului OSIRIS-REx care monitorizează asteroidul Bennu a declarat că aceasta este cea mai apropiată imagine obţinută de o sondă spaţială de pe orbita unui corp ceresc de mici dimensiuni din sistemul nostru solar, sonda depăşindu-şi astfel propriul record, stabilit în luna decembrie, când s-a apropiat la 1,3 kilometri de suprafaţa asteroidului. Cea mai recentă imagine a fost surprinsă de sonda OSIRIS-REx la data de 13 iunie şi prezintă jumătate din roca spaţială luminată de Soare în timp ce cealaltă jumătate este umbrită. OSIRIS-REx a ajuns la Bennu anul trecut, la data de 3 decembrie, după ce a fost lansată de pe Pământ în septembrie 2016.
Asteroizii, care orbitează Soarele, sunt mai mici decât alte planete, se numără printre cele mai vechi obiecte din sistemul solar şi tocmai de aceea pot oferi răspunsuri privind evoluţia Terrei. Oamenii de ştiinţă cred că Bennu a fost iniţial parte a unui asteroid mult mai mare, care s-a rupt în urmă cu 700 milioane – 2 miliarde de ani. Cu un diametru de 500 de metri, Bennu este cel mai mic obiect cosmic în jurul căruia un dispozitiv spaţial a reuşit să se plaseze vreodată pe o orbită apropiată. Sonda OSIRIS-REx s-a plasat de la 31 decembrie pe orbita asteroidului Bennu, care are o compoziţie bogată în carbon, similară lui Ryugu.
Conform programului misiunii OSIRIS-REx, recoltarea de materiale de pe asteroid va avea loc la jumătatea anului 2020 şi eşantioanele vor ajunge pe Pământ în septembrie 2023. În faza de observare, OSIRIS-REx fotografiază, analizează şi cartografiază suprafaţa Bennu din toate unghiurile.De asemenea, NASA doreşte să afle locul în care suprafaţa asteroidului este netedă şi unde sunt prezente denivelări. La mijlocul anului 2020, OSIRIS-Rex se va apropia ”în ritm de insectă”, va desfăşura un braţ articulat şi va atinge suprafaţa asteroidului timp de cinci secunde pentru a extrage între 60 de grame şi 2 kilograme de eşantioane de sol.Japonezii desfăşoară în prezent o misiune similară cu sonda Hayabusa2, pe Ryugu, un asteroid de şase ori mai mare decât Bennu. În 2010, sonda Hayabusa a adus pe Pământ fragmente microscopice prelevate de pe asteroidul Itokawa.
Întregul articol pe https://bit.ly/2XkMRqR