Autoritățile au instituit măsuri speciale pentru a preveni faptele de braconaj piscicol la nivelul județului. Măsurile dispuse de autorități pentru a preveni și combate braconajul piscicol sunt prezentate într-un răspuns al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, trimis deputatului PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr. Social democratul a arătat că faptele de braconaj piscicol au efecte dezastruoase asupra ecosistemelor acvatice. „Din experiența anilor anteriori, în perioada prohibiției, pe lacul de acumulare Ciușlea-Movileni, situat la granița dintre județele Vrancea și Galați, se comit acte de braconaj piscicol, cunoscute autorităților și semnalate foarte des. Aceste fapte au efecte dezastruoase asupra ecosistemelor acvatice. Chiar dacă braconierii sunt prinși și sancționați, ei revin la această practică, ceea ce impune mai mult decât monitorizarea și sancționarea lor, ci și acțiuni de prevenire și combatere a pescuitului ilegal”, arată deputatul social democrat Angel Tîlvăr.
În răspunsul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, se arată că anual este întocmit un plan comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, în baza căruia se organizează și desfășoară permanent, individual sau în cooperare cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, acțiuni de control în zonele și locurile identificate cu risc criminogen. Lunar, la sediul IPJ se întrunesc grupuri de lucru formate din reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, respectiv Poliție, Jandarmerie, Comisariatul Județean de Mediu, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Direcție Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ocazia cu care sunt analizate activitățile desfășurate și rezultatele obținute în domeniul piscicol, în luna precedentă. În cadrul acțiunilor derulate la lacul de acumulare Ciușlea-Movileni a fost sancționată inclusiv o societate comercială autorizată să desfășoare activități de pescuit comercial pe luciul de apă. Societatea respectivă nu a respectat legislația din domeniu, respectiv preederile referitoare la marcarea uneltelor de pescuit comercial și a fost sancționată cu o amendă de 1500 lei, precum și suspendarea pe o durată de 90 zile a autorizației de pescuit.
De asemenea, în această primăvară, în perioada 11 aprilie-9 iunie, s-au instituit măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile. „În perioada menționată s-a dispus intensificarea activităților pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol îndreptate împotriva fondului piscicol natural la nivel național”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Carmen Dan.