Magistrații Curții de Apel Galați au desființat sentința Tribunalului Vrancea în dosarul vrânceanului acuzat de DNA de infracţiuni de corupţie și au admis apelul declarat de acesta. Decizia este definitivă. „(…) desfinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea. Soluția pe scurt: Admite apelul declarat de inculpatul I(…) I(…). Desfiinţează în parte sentinţa penală (…) pronunţată de Tribunalul Vrancea (…) şi în rejudecare: Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei deduse judecăţii privind înlăturarea dispoziţiilor art. 35 alin. 2 Cod penal, formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi. Înlătură dispoziţiile privind soluţionarea laturii civile a cauzei. Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşti ca neîntemeiată. Dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurător (…). Respinge, ca fiind nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Cheltuielile judiciare avansate de către stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.06.2019“, este decizia magistraților de la Curtea de Apel Galați.
Vrânceanul a fost trimis în judecată în 2017 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, „în perioada 2015-2016, în susținerea unor cereri de acordare a ajutorului nerambursabil (tranșa a II-a), în cadrul măsurii 112 – „instalarea tinerilor fermieri”, inculpatul (…) a depus cu rea-credință la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vrancea, două documente false (certificate de atestare fiscală), prin care se atesta în mod nereal că titularul nu figurează cu datorii către bugetul local și că a îndeplinit condițiile de acordare a sprijinului financiar. Anterior, în același context, inculpatul încasase deja 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului“.
Sursa foto: Facebook Curtea de Apel Galați