GALERIE FOTO: Haine din cânepă fabricate la Focșani, într-o colecție prezentată la Paris

0
4055

În 13 iunie, de la ora 20, Salonul aurit şi Sala de marmură a Hotel de Behague, reşedinţa României în Franţa (123, rue St Dominique, Paris 75007), au adăpostit, în cadrul istoric dat de decorul datând din secolul 19, o paradă de modă inedită, colecţia concepută de designerul Gyarfas Olah pentru Ecosistemul Patzaikin. Este vorba de colecţia „De Cânepă 2020” – „haina ca membrană care ne reconectează la natură”.

Colecţia este compusă din siluete arhitecturale şi suprafeţe asimetrice, amestecând în universul lor estetic texturi şi culori care coboară parcă din atmosfera magică a Deltei Dunării, dintr-o cultură locală, unde natura şi tradiţia se unesc intrinsec. Pentru Teodor Frolu, unul dintre fondatorii mărcii Patzaikin, dar şi curator al evenimentului, „hainele explorează armonia şi estetica senzorială care există în simbioză în cultura deltei. Interacţiunea directă cu natura este un element central al procesului nostru de design. Credem într-un proces de creaţie responsabil, în care fiecare îmbrăcăminte evoluează organic, ţinând cont de experienţa noastră personală. Cânepa ocupă un loc primordial ca materie primă milenară, pe care o reevaluăm dintr-o perspectivă modernă”.

Designerul Gyarfas Olah a intrat într-un „dialog creativ” cu cânepa, printr-o participare directă încă de la cultivarea acesteia până la transformarea ei în fire, dezvoltând astfel noi tipuri de materiale. Demersul său creativ este intim legat de caracteristicile ţesutului, aspect care conferă o fuziune perfectă între design şi materia utilizată. Colecţia pe care a creat-o utilizând cânepa conţine modele complexe şi riguroase, îmbogăţite cu detalii surprinzătoare. „Scopul nostru este să realizăm un vintage futuristic în care haina devine o membrană de legătură între corp şi mediu”, a declarat astfel Gyarfas Olah. ” Folosim „înţelepciunea” culturii tradiţionale a cânepii într-un mod inovativ, propunându-ne să creem un „surtuc” contemporan”.

Parada Patzaikin, la care a participat un public interesat şi eclectic, a beneficiat şi de prezenţa Ambasadorului României în Franţa, ES Luca Niculescu, a ES Henry Paul, fost ambasador al Franţei în România, alţi diplomaţi şi directori de institute specializate în domeniul vestimentar. Seara a fost perfect completată de proiectarea filmului ‘România văzută din dronă” şi a unui film dedicat carierei multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin :”Sunt emoţionat să mă aflu azi aici, onorat de prezenţa voastră, onorat să vă pot prezenta munca noastră din ultimii opt ani, o muncă dedicată naturii, tradiţiei, omului, şi decalajului care încă există între ele. Elemente cu atât mai preţioase astăzi cu cât cânepa a ajuns o materie rară în România”.

Veştmintele prezentate la Paris, în cadrul acestui eveniment unic realizat de Institutul Cultural Român de la Paris, au fost realizate de societatea Pandora, la Focşani.

Ce este Ecosistemul Patzaikin? Nucleul ecosistemului este Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc, campion olimpic la caiac-canoe, un sportiv care a participat la cinci olimpiade consecutive (între 1968-1984) şi a câştigat şapte medalii olimpice, dintre care patru de aur şi trei de argint, un record inegalat până astăzi! Născut la Mila 23, într-un sătuc de pescari izolat în inima Deltei Dunării, Patzaichin a ştiut să rămână mereu intim legat de tradiţiile, oamenii şi cultura locului. Începând cu 2010 s-a implicat activ în dezvoltarea comunităţilor locale din rezervaţiile naturale, conştient că aceste comunităţi au o legătură înnăscută cu natura, care devine sursă de inspiraţie.

Ideea de ecosistem este inspirată din actul de aluneca pe apă într-o barcă cu vâsle, complet neintruziv, ca un observator tăcut care devine o parte din vitalitatea maiestuoasă a naturii. Omul încetează să fie un intrus şi devine o parte integrantă a acestui univers. Inspiraţi de Ivan Patzaichin şi de lumea vibrantă a apelor, arhitecţi, artişti şi profesionişti din diferite domenii au început să creeze modele, produse şi naraţiuni destinate să dezvăluie secretul care a creeat legenda Ivan Patzaichin; legătura lui cu natura.

Rezultatul acestor colaborări este de la refacerea lantului valoric la cânepă, eco-tehnologia, infrastructură soft pentru eco-turism, la constructia de bărci din lemn cu vâsle şi chiar un eco-penitenciar unde natura are rol terapeutic in reintegrarea deţinuţilor.

Ecosistemul Patzaikin şi-a propus să faciliteze tranziţia de la o economie bazată pe produs la o economie experenţială, responsabilă, care are ca esentă legătura echitabilă dintre om şi natură.

Comunicat de presă ICR Paris

Sursa foto: Facebook/Institutul Cultural Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here