VIDEO: ”Chernobyl”, o miniserie TV care denunţă negarea argumentelor ştiinţifice

0
50

O miniserie-eveniment produsă de HBO rememorează catastrofa nucleară de la Cernobâl, din 1986, ale cărei consecinţe au fost agravate de negarea argumentelor ştiinţifice şi de amestecul propagandei, potrivit AFP. Există deja mai multe lungmetraje, documentare sau de ficţiune, despre cel mai grav accident nuclear civil din istoria umanităţii, dar subiectul nu a fost abordat până acum într-un serial de televiziune, genul vedetă al momentului. Canalul de televiziune HBO, care a difuzat ultimul episod al miniseriei la 3 iunie, a pus la bătaie resurse considerabile pentru reconstituirea evenimentelor din aprilie 1986 într-o manieră superioară tuturor filmelor produse până acum.

În timpul producţiei, a fost nevoie de distrugerea unei construcţii gigantice, situate în Lituania, pentru a recrea resturile reactorului numărul 4, cel care a explodat în toiul nopţii de 26 aprilie în timpul unor teste de securitate. Echipa de filmare a turnat, de asemenea, la centrala lituaniană Ignalina, nefuncţională din 2009, şi care era echipată cu reactoare RBMK, similare cu cele de la Cernobâl, precum şi în Ucraina. „Evenimentul cere o anumită formă de respect”, a explicat, cu ocazia unei mese rotunde organizate în cadrul Festivalului de Film de la Tribeca, Craig Mazin, creatorul acestei miniserii alcătuite din cinci episoade. „Toată atenţia acordată detaliilor (…) să redai spiritul acelor vremuri”, a subliniat acesta, întrucât este vorba despre ”relatarea istoriei unei alte culturi”.

Automobile, vestimentaţie, ochelari, totul a fost pregătit cu minuţiozitate pentru a-i trimite pe telespectatori într-o călătorie cu 33 de ani în urmă, în Uniunea Sovietică de la începutul glasnostului.

Minciuni şi autoamăgire

În ultimii ani, serialele de televiziune au progresat mult la capitolul autenticitate, de la ”The Americans” la ”L’amica geniale”, acesta din urmă realizat în dialect napolitan de HBO, iar odată cu acestea au crescut şi aşteptările privitorilor. Dar deşi potenţialul narativ este imens, subiectul este arid, iar epoca este una întunecată. Filmarea în limba locală ar fi fost poate un obstacol prea mare pentru a ajunge la publicul larg. „Am încercat să mergem pe cât de departe am putut”, a precizat regizorul Johan Renck în cadrul mesei rotunde. „Este dificil”, a recunoscut acesta. ”Este dificil, pentru că limba transmite, în proporţii considerabile, o anumită cultură, bineînţeles”. „În acelaşi timp însă”, a adăugat acesta, ”tot ce-am putut face a fost să găsim mici spaţii unde puteam spera ca diferenţa, atmosfera unei alte ţări, să fie suficient de perceptibilă”.

Întregul articol pe https://bit.ly/2XFFOWL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here