Record de rachete ANTIGRINDINĂ trase în Vrancea

0
5918

Unitatea Antigrindină din Vrancea a tras un număr record de rachete anul acesta pentru a asigura protecția fermierilor din județ. În această primăvară au fost 14 zile cu trageri, fiind lansate 290 de rachete antigrindină. La acestea se adaugă încă 14 zile în care angajații Unității de Combatere a Căderilor de Grindină au fost în alarmă, fiind pregătiți să intervină dacă norii purtători de grindină intrau în aria protejată. „Am avut 14 zile cu 14 trageri. Acum două zile am avut ultima intervenție, cu 41 de rachete antigrindină”, a precizat Ion Marin, directorul Centrului de comandă al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină. Iar vara se anunță capricioasă, cu perioade de caniculă urmate de perioade cu fenomene meteo extreme. De aceea este importantă investiția în sistemul antigrindă, privit cu suspiciune la început de către fermieri, dar apreciat acum datorită protecției pe care o asigură. Scepticii nu au decât să se uite la pagubele produse de grindină în alte județe sau să își aducă aminte de pagubele provocate la începutul anilor 2000 de căderile de grindină din județ.

De menționat că, anul acesta, au fost alocate fonduri pentru omologarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină din Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche și Vulturu. Bugetul de investiții pregătit de Ministerul Agriculturii pentru acest an este de peste 7,6 milioane lei. Banii vor fi doar pentru omologarea a zece puncte noi de lansare a rachetelor antingrindină în Vrancea și Galați, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Moldova.

Punctele de lansare a rachetelor antigrindină din Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche și Vulturu se vor adăuga celorlalte opt care funcționează la acest moment la nivelul județului Vrancea, respectiv Panciu, Bolotești, Varnița, Țifești, Ruginești, Vîrteșcoiu, Urechești și Vânători. Astfel, la finalul anului, în Vrancea vor fi 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în condițiile în care un punct de lansare protejează circa 12 mii hectare. Din cele aproximativ o sută de mii de hectare protejate acum, plantațiile de vie nobilă sunt de circa 25 mii hectare. Restul suprafeței, până la o sută mii hectare, sunt de cultură mare, suprafețe din bazinul legumicol al județului Vrancea, respectiv Garoafa, Vînători, Biliești, Suraia și alte localități, la care se adaugă bunurile cetățenilor. Specialiștii spun că eficiența economică a intervențiilor active în atmosferă prin rachete antigrindină este de 1 /14 (reprezentând raportul investiții și cheltuieli / pierderi evitate).

Investiția în sistemul antigrindină de la Vrancea este un proiect inițiat și susținut de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Stația antigrindină din Vrancea a devenit operațională în urmă cu patru ani, odată cu primirea tuturor avizelor necesare pentru funcționarea rampelor de lansare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here