Lotul județului Vrancea a obținut premiul I etapa națională a Olimpiadei „Universul Cunoașterii prin Lectură”
În perioada 7 – 9 iunie, la Iași, s-a derulat ediția a VII-a a Olimpiadei Naționale „Universul Cunoașterii prin Lectură” pentru elevii din mediul rural și ediția a XIV-a a Concursului Național „Ionel Teodoreanu”. La competiție au participat 45 de echipaje, care au reprezentat județele țării. Echipajul județului Vrancea a fost alcătuit din trei eleve de la Scoala Gimnazială „Barbu Șt. Delavrancea” Năruja: Lăbunț Andreea (clasa a V-a), Bușilă Ioana Bianca (clasa a VI-a), Șușu Daria-Cristiana (clasa a VIII-a) și o elevă a Școlii Gimnaziale „Valeriu D. Cotea” Vidra: Pintea Maria (clasa a VII-a).
Simultan cu această olimpiadă s-a desfășurat și ediția a XIV-a a Concursului Național „Ionel Teodoreanu” la care au participat elevele: Lăbunț Andreea (clasa a V-a, Școala Gimnazială „Barbu Ștefănescu Delavrancea” Năruja – prof. Camelia Lăcătuș), Chirilă Elenoire-Ingrid (clasa a VI-a, Colegiul Național „Unirea” Focșani – prof. Maria Zgăbârdici), Dumitru Daria (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani – prof. Camelia Stoinescu) și Marin Irina-Mirela (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Șerbănești – prof. Cristina Perișan).
Festivitățile de deschidere oficiale s-au derulat în spații culturale cu rezonanță ale orașului Iași (Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, fiind prezidate de către conf. univ. dr. Mina Maria Rusu, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, precum și de personalități ale mediului cultural și educațional ieșean, precum prof. dr. Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, inițiatorul Concursului „Ionel Teodoreanu” și președinte de onoare, acad. prof. univ. dr. Vasile Burlui, fondator și președinte de onoare al olimpiadei pentru elevii din mediul rural, prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu și prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, din partea Universității „Al. I. Cuza” Iași, alături de reprezentanții instituțiilor care și-au asumat organizarea celor două competiții: prof. Mihaela Țura și prof. Bogdan Gabriel Bârzoi, inspectori școlari generali adjuncți în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași și prof. dr. Elvira Rotundu, director al Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași.
Probele propriu-zise (proba scrisă, proba orală, respectiv proba de evaluare a portofoliilor specifică Olimpiadei „Universul cunoașterii prin lectură”) au avut loc la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, în care, timp de trei zile, s-au consumat momente unice de elevație intelectuală și de tensiune emoțională, în urma cărora competitorii, elevi de gimnaziu din toate județele țării și din Municipiul București, au fost răsplătiți cu premii în diplome, cărți și bani, asigurate de Ministerul Educației Naționale, organizatori și parteneri.
Echipajul care a reprezentat județul Vrancea la Olimpiada Națională „Universul Cunoașterii prin Lectură” a evocat personalitatea academicianului Valeriu D. Cotea, care a contribuit la dezvoltarea orizontului cunoaşterii în domeniul oenologiei și nu numai, portofoliul fiind realizat de către cele patru eleve participante și prezentat într-o manieră inedită prin strădania preotului paroh Dănilă, de la Parohia Vrâncioaia, căruia îi aducem mulțumirile cuvenite pe această cale, precum și preotului Miron, de la Parohia Irești, pentru iile împrumutate fetelor pentru acest eveniment deosebit.
În urma evaluării portofoliului și a probei scrise, echipajul județului Vrancea a reușit să întruntească 198 de puncte, obținând premiul I. Eleva Lăbunț Andreea, care a participat la ambele competiții a reușit performanța de a obține și mențiune la Concursul Național „Ionel Teodoreanu”.
Profesorii coordonatori și însoțitori ai loturilor participante la Olimpiada Națională „Universul Cunoașterii prin Lectură” și la Concursul Național „Ionel Teodoreanu”, Camelia Lăcătuș și Marius Pintea, le transmit calde felicitări elevelor pentru rezultatele de excepție obținute, făcând cinste învățământului vrâncean. De asemenea, mulțumim d-nei inspector de limba și literatura română, Tamara Mocanca, pentru susținere, părinților pentru implicare și pentru sprijinul acordat în perioada acestor concursuri.
Profesori Camelia Lăcătuș și Marius Pintea