Comuna Garoafa va fi racordată la sistemul de alimentare cu gaze naturale

0
1860

Primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghiaru, a anunțat că va racorda comuna pe care o conduce la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Edilul șef din Garoafa a precizat că are deja realizat studiul de fezabilitate privind racordarea la sistemul de alimentare cu gaze naturale. „Am demarat procedurile pentru racordarea comunei Garoafa la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Într-o primă etapă vor fi racordate satele Bizighești, Putna Seacă, Garoafa, Făurei și Precistanu. Deja am realizat studiul de fezabilitate, iar valoarea investiției este de aproximativ 6 milioane de lei, iar lungimea totală a rețelei de alimentare cu gaze naturale este de 24,6 kilometri“, a afirmat primarul Gheorghe Maghiaru. Edilul șef a precizat că finanțarea va fi asigurată cu fonduri guvernamentale sau fonduri europene. De altfel, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat, în luna aprilie, că la nivelul județului va începe un amplu proiect de alimentare cu gaze, imediat ce va fi înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară privind alimentarea cu gaze a UAT-urilor. „Vom începe și alimentarea localităților județului Vrancea cu gaze naturale. Pentru asta vom constitui în perioada imediat următoare Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, unde vor fi membri localitățile județului Vrancea. Deja am avut discuții aprofundate cu compania Transgaz, cu domnul director general Sterian. O să prelungim conducta de la Focșani spre sudul județului“, a afirmat Marian Oprișan.

Ca surse de finanțare, șeful administrației județene a indicat Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a III-a, dar și fonduri europene aflate la dispoziția autorităților locale. „Finanțarea acestor proiecte se poate face prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a III-a. Știți foarte bine că am avut și avem proiecte majore finanțate prin PNDL, etapa I și PNDL, etapa a II-a, care implică la nivelul județului Vrancea alte lucrări la nivelul tuturor localităților județului Vrancea și evident vom lansa PNDL 3 prin care vor intra și lucrările de alimentare cu gaze, dar să nu uităm că începând cu acest an, localitățile României și ale județului Vrancea, inclusiv Consiliul Județean vor avea la dispoziție fondul de 10 miliarde de euro“, a arătat Marian Oprișan. Deja, până în acest moment și-au arătat intenția de a racorda locuințele la alimentarea cu gaze naturale și au demarat diverse proceduri, primarii din localitățile Vulturu, Străoane, Bolotești, Golești, Fitionești, Răcoasa, Cîmpuri, Soveja, dar există interes din partea tuturor primarilor în acest sens.

Sistem de canalizare vacuumatic în toată comuna

De reținut că la nivelul comunei Garoafa se află în derulare programul de modernizare a infrastructurii locale. Este vorba de mai multe investiții care vizează reabilitarea și modernizarea de drumuri, alimentare cu apă, canalizare, achiziția de utilaje, etc. Primăria Garoafa a scos la licitație proiectul de investiții „Modernizare drumuri locale (străzi) comuna Garoafa, județul Vrancea”, proiect estimat la o valoare de aproximativ 4,2 milioane de lei. În cadrul acestei investiții vor fi reabilitați și asfaltați aproximativ 5,8 kilometri de străzi și drumuri locale, în satele Făurei, Garoafa, Ciușlea, Doaga, Putna-Seacă. Reabilitarea şi modernizarea drumurilor locale (străzi) se va face prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică.

Primarul Gheorghe Maghiaru precizează că mai are în derulare alte două investiții, importante pentru comunitatea pe care o reprezintă. „Avem în derulare alte două investiții. Este vorba de asfaltarea a 5,6 kilometri de drumuri locale, rerspectiv o stradă în satul Ciușlea, 3 străzi în satul Făurei, o stradă în satul Putna Seacă și o stradă în satul Doaga. Finanțarea este asigurată prin AFIR. Valoarea acestui proiect este de un milion de euro. Totodată, avem în derulare procedurile de achiziție a unui utilaj multifuncțional, în valoare de 117 mii lei, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală“, a precizat primarul Gheorghe Maghiaru.

Edilul șef a amintit că anul trecut a fost finalizat proiectul de asfaltare a peste 8 kilometri de drumuri locale la nivelul comunei, în valoare de 8,4 milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată prin Programul de Dezvoltare Locală (PNDL). Totodată, primarul Gheorhe Maghiaru a anunțat că mai are în derulare și proiectul privind „Alimentare cu apă/Canalizare vacuumatică, stație de epurare, localitățile Garoafa, Făurei, Precistanu, Bizighești și Putna-Seacă“, în valoare de 18,5 milioane de lei. Acest important proiect se află în faza de licitație.

Tot în beneficiul locuitorilor comunei Garoafa, Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul de asfaltare și modernizare a drumului județean DJ 205P. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2017-2020. Investiția este împărțită în două loturi, respectiv Lotul 1 – „Modernizare DJ 205 P, sector intersecție DN2D – Putna – Ivăncești, km 0+000 – km 4+500, Lungime = 4,5 km, Comuna Bolotești, Județul Vrancea”, iar lotul 2 – „Modernizare DJ 205P sector Făurei – Garoafa – Precistanu, km 8+090 – km 10 + 990, km 11+000 – km 13+800, L=5,70 km, comuna Garoafa, județul Vrancea”. „Proiectul de reabilitare a DJ 205P sector Făurei – Garoafa – Precistanu, un drum județean care va fi complet reabilitat de Consiliul Județean, este foarte important pentru locuitorii comunei Garoafa care sunt beneficiari direcți ai acestei investiții în infrastructură. De altfel, toate proiectele pe care noi le derulăm în localitate, proiecte de investiții în infrastructura locală, au devenit realitate cu sprijinul președintelui Marian Oprișan, căruia îi mulțumesc, în numele locuitorilor din Garoafa, pentru tot ce a făcut pentru comunitatea noastră”, a precizat primarul Gheorghe Maghiaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here