Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Cel mai scump tablou din lume, la bordul iahtului prinţului moştenitor al Arabiei Saudite?

Cel mai scump tablou din lume s-ar afla la bordul iahtului prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, conform ipotezei unui specialist în piaţa de artă, care susţine că a localizat pictura ”Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo da Vinci, dată dispărută după ce a fost achiziţionată în schimbul unei sume ameţitoare, în urmă cu un an şi jumătate, relatează marţi AFP.

Opera a fost cumpărată cu 450 de milioane de dolari la o licitaţie organizată în noiembrie 2017 de casa Christie’s, pulverizând la acel moment toate recordurile de pe piaţa de artă. De atunci, tabloul cu dimensiunile de 65 de centimetri pe 45 de centimetri, în care Hristos este redat pe fond întunecat şi binecuvântând lumea cu o mână, iar în cealaltă ţinând o sferă transparentă, nu a fost prezentat niciodată publicului, fapt ce a ridicat semne de întrebare cu privire la identitatea cumpărătorului său, la locul în care se află şi chiar la autenticitatea sa.

Unii specialişti au susţinut că pictura ar fi fost realizată de discipolii lui Leonardo da Vinci, nu de maestrul însuşi. În mod oficial, tabloul a fost achiziţionat pentru a completa colecţia din Muzeului Luvru din Abu Dhabi. Potrivit Wall Street Journal, cumpărătorul ar fi, de fapt, prinţul saudit Bader bin Abdullah, care a acţionat în numele influentului prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, numit şi MBS, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat niciodată această informaţie.

Kenny Schachter, un colecţionar şi comerciant de artă din Londra, a publicat ipoteza sa, luni, pe site-ul Artnet.com, dedicat pieţei de artă. „Aparent, opera a fost îmbarcată la miezul nopţii în avionul lui MBS şi instalată pe iahtul său, Serene”, a scris el citând mai multe surse, dintre care două implicate în tranzacţie. „Pictura a fost găsită iniţial în bucăţi – împărţită în cinci piese, care au fost reataşate în timpul restaurării (…). Ce rău poate face o stropire ocazională cu apă sărată?”, a afirmat ironic Schachter.

În opinia specialistului, tabloul va rămâne pe mare în aşteptarea momentului în care Arabia Saudită va reuşi să transforme regiunea Al-Ula într-un sit cultural care va atrage turişti internaţionali. La începutul anului, muzicieni din mai multe ţări au susţinut spectacole la acest sit, într-un auditoriu de sticlă ridicat în mijlocul ruinelor pre-islamice din această zonă de deşert din nord-vestul Arabiei Saudite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?