GALERIE FOTO: Misiune-pelerinaj în memoria prizonierilor români de război morți în lagărele sovietice din Rusia

0
272

Ambasadorul României în Federația Rusă, vrânceanul Vasile Soare, a organizat o misiune-pelerinaj în scop comemorativ, în memoria prizonierilor români de război morți în lagărele sovietice din diverse regiuni ale Rusiei în anii 1941-1952. Misiunea pelerinaj a demarat în data de 3 iunie 2019 pe un traseu de aproximativ 5 mii de kilometri prin Federația Rusă pentru a sfinți 7 monumente ridicate în 2018 de statul român (prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor) în memoria prizonierilor români. „La 8 iunie 2019, după ce am străbătut cu mașina alte câteva sute de kilometri, traversând Bashkiria și Munții Urali, am ajuns la Magnitogorsk, oraș minier și industrial situat pe malurile răului Ural, în sudul regiunii Celeabinsk. Orașul, fondat oficial în 1929 (pe baza unei localități mai vechi), a fost denumit așa după Muntele Magnitaya, unde se găsește minereu de fier aproape pur, lucru rar întâlnit în lume. Motivul cel mai plauzibil pentru care mii de prizonieri de război străini au fost aduși aici începând cu 1944 a fost nevoia de forță de muncă pentru exploatările miniere, construcția combinatelor gigantice de prelucrare a minereurilor și construcția orașului în sine“, scrie diplomatul pe pagina sa de facebook.

Potrivit datelor din arhivele ruse, în întreagă regiune Celeabinsk au funcționat multe lagăre în care au ajuns câteva zeci de mii de prizonierii de război străini, dintre aceștia un număr însemnat murind și fiind înhumați în 14 cimitire multinaționale. În aceste cimitire își dorm somnul de veci un număr însemnat de prizonieri români – 3.390 (militari și 14 civili). În unul din cimitirele de la Magnitogorsk (situat în afară orașului) sunt înhumați 31 de prizonieri români, care între 1944-1949 au fost deținuți în Lagărul NKVD nr.443 (secția 24) și Spitalul Special nr.5921, pe care i-am identificat nominal.

„Însoțit de colegul meu Ilie Schipor, cu care de ani de zile cercetăm destinul prizonierilor români, și de Părintele Ștefan Stanciu de la Parohia „Sfinții Arhangheli” din Ghencea/București, am fost întâmpinați la Magnitogorsk de un preot local, Serghii, de responsabilul de cimitire din oraș, de un titrat istoric local și de reprezentanți ai presei locale (Ural TV). Subsemnatul le-a prezentat gazdelor problematica prizonierilor noștri în Rusia, respectiv reg.Celeabinsk și Magnitogorsk, punctând tradiția pomenirii morților de război la români în contextul sărbătorii creștine Înălțarea Domnului. Apoi, preotul Ștefan Stanciu a săvârșit slujba de sfințire a monumentului (la care a participat și preotul rus) și i-a pomenit nominal pe prizonierii români înhumați în acest cimitir. Apoi, Părintele a repetat gestul făcut la toate ceremoniile anterioare din acest pelerinaj și a stropit cu apă sfințită și monumentul prizonierilor unguri, camarazi de detenție în lagare ai prizonierilor români. După momentul Veșnica Pomenire, am servit cu toții, dupa tradiția noastră, pâine de casă și un pahar de vin românesc pentru sufletele acelor militari români care au murit departe de casă și cei dragi și pe care până acum nu i-a pomenit nimeni…

La final, am acordat un interviu presei locale și m-am întreținut cu istoricul local și cu reprezentanții cimitirelor, de la care am aflat că la câteva sute de metri distanță de acest cimitir s-au păstrat ruinele unei mori, unde se măcinau cereale pentru pâinea/hrana prizonierilor din lagăre și chiar pentru oraș. Văzând aceste ruine, mi s-a întărit convingerea că în zona extinsă din spate a existat de fapt lagărul pentru prizonieri de război din anii 1944-1949, dovezi fiind și fragmentele de stâlpi de lemn și beton cu sârmă ghimpată și alte ruine de clădiri, șanțuri specifice împrejmuirilor în scop de detenție (semănau izbitor cu ruinele lagărului NKVD Spassk 99 din Karaganda/Kazahstan pe care subsemnatul le-a descoperit încă din 2002). M-a încercat un sentiment de amărăciune, imaginându-mi cam ce soartă au avut zecile de mii de prizonieri români care au ajuns și au murit în aceste lagare…“, precizează ambasadorul Vasile Soare.

Pelerinajul inedit continuă, cea de a 6-a oprire fiind prevăzută la Orsk, regiunea Orenburg, aproape de granița cu Kazahstanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here