GALERIE FOTO: Elevi de la Colegiul Ion Mincu, actori în piesa „Povestea nespusă a bolnavilor mintal”

0
367

„Povestea nespusă a bolnavilor mintal”

Acesta este titlul piesei montate de elevii Colegiului Tehnic Ion Mincu din Focșani, care s-au bucurat să se afle pe scena Casei de Cultură” Leopoldina Bălănuță” miercuri 5 iunie, avându-i ca îndrumători artistici pe Mihai Cătălin Grigoraș și Florențiu Octav Cucu. Piesa este o adaptare după textul Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, scris de celebrul dramaturg contemporan Matei Vișniec, o comedie amară despre delirul societății totalitare. Este o piesă despre experimentul eșuat al „celei mai bune lumi posibile” – comunismul – reflectată în metafora unui spital de boli mintale, o satiră virulentă despre opresiunea ideologică și absurditatea noțiuni de utopie.

Celor care au trecut prin această perioadă li se amintește de ce nu trebuie să se permită repetarea istoriei, iar pentru cei tineri este o lecție de istorie spusă sub forma unei povești. Specific teatrului modern, spectatorului nu i se oferă prelucrat mesajul, el trebuie să găsească sensul, să contribuie la decodare, este un text deschis.

Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni este o inițiativă ce trebuie apreciată deoarece, indifent de rezultate, copiii care fac parte din acest proiect se dezvoltă frumos, învață să se susțină reciproc, să discearnă între valoare și nonvaloare, să aibă încredere în forțele lor, să fie toleranți, să simtă că aparțin unei familii ce îi susține necondiționat. Unul dintre elevii care face parte din trupa liceului le transmitea celorlalți după ce spectacolul s-a încheiat: „Vreau să vă mulțumesc tuturor, sunteți a doua familie pentru mine, niciodată nu m-am atașat așa de tare de un grup de persoane, îmi veți lipsi și îmi vor lipsi repetițiile cu râsete, jocurile cu tot și toți. Chiar vreau să vă mulțumesc, vă iubesc!”, acest mesaj sintetizează efectul evenimentului asupra participanților.

Profesor Voicu Voicuța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here