Un judecător vrâncean a dat soluţii diferite în două dosare cu acelaşi obiect și aceleași părți

0
5648

Două dosare aflate pe rolul unei instanțe din Vrancea, cu aceleași părți și același obiect, au fost instrumentate de acelaşi judecător, care a dat două soluţii diferite la câteva zile distanță. Dosarele au fost deschise în urma cererii trimise, prin e-mail și prin poștă, de un bărbat din Iaşi, după cum scrie hotnews.ro, care anul trecut a fost prins conducâd cu viteză pe raza unei localităţi din Vrancea.

Bărbatului i-a fost aplicată o sancţiune și i-a fost suspendat permisul. Considerând că măsura este nedreaptă, ieşeanul, prin intermediul unui avocat, a făcut contestaţie. “Avocatul a trimis contestaţia la instanţă atât prin poştă, cât şi prin e-mail. Din neatenţie, grefierul a înregistrat două dosare diferite. Cele două dosare au ajuns la acelaşi judecător, care le-a analizat în şedinţă publică, ajutat de acelaşi grefier. Rezultatul: judecătorul a pronunţat două sentinţe diferite – o decizie prin care i-a admis ieşeanului contestaţia şi o alta prin care i-a respins-o”, scrie site-ul amintit.

Potrivit aceleiași surse, amenda i-a fost aplicată ieşeanului în octombrie 2018, după ce a fost prins conducând cu 111 km pe oră pe raza unei localităţi din Vrancea. “Pentru a scăpa de sancţiune, bărbatul a apelat la un avocat din Iaşi, care i-a redactat o contestaţie a procesului-verbal de contravenţie. Documentul a fost trimis Judecătoriei Panciu, judeţul Vrancea, atât prin poştă, cât şi prin e-mail. Uzanţele instanţelor de judecată arată că, atunci când sunt deschise corespondenţele, grefierul verifică dacă acţiunea primită nu este deja înregistrată pe rolul aceleiaşi instanţe. Acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz (…). S-au constituit, astfel, două procese diferite, care au fost repartizate aceluiaşi judecător (….) şi aceleiaşi grefiere (…)”, scrie hotnews.ro.

Că dosarele au aceleaşi părţi şi acelaşi obiect și că au fost soluționate de același judecător reiese și de pe portalul instanțelor de judecată. Soluțiile, în ambele dosare, au fost date în luna martie, una în favoarea polițiștilor, cealaltă a șoferului. Astfel, prima soluţie s-a dat pe 7 martie, când instanţa a dat câştig de cauză poliţiei. “Respinge plângerea ca neîntemeiată. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare; calea de atac se depune la registratura Judecătoriei Panciu. Pronuntată azi 07.03.2019, prin punerea solutiei la dispozitia părtilor prin mijlocirea grefei”, se arată în hotărârea instanţei.

Câteva zile mai târziu, respectiv pe 21 martie, a fost dată și pronunțarea în celălalt dosar. De această dată câştig de cauză nu a mai avut poliţia, ci şoferul. “Admite plângerea. Dispune anularea procesului verbal de constatare a contraventiei seria (…), nr. (…)/23.10.2018 cu consecinta exonerarii petentului de la plata amenzii contravenţionale, înlăturarea punctelor de penalizare si restituirea permisului de conducere. Ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare; calea de atac se depune la registratura Judecatoriei Panciu. Pronunţată azi 21.03.2019 prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei”, a hotărât instanţa în celălalt dosar cu acelaşi obiect.

Acum ambele dosare se află în apel la Tribunalul Vrancea. Într-unul a contestat soluţia şoferul, iar în celălalt IPJ Vrancea. De precizat este faptul că deși instanța a înregistrat două dosare în care era contestat același proces verbal de contravenție, atât șoferul ieșean cât și avocatul acestuia nu au reacționat atunci când au fost citați în două cauze diferite, dar cu aceleași părți și același obiect. Rămâne ca magistraţii de la Tribunalul Vrancea să dea o decizie definitivă în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here