GALERIE FOTO: Slujbă religioasă și depuneri de coroane, în Focșani, pentru eroii neamului românesc

0
276

Eroii neamului românesc au fost omagiați, ieri, în cadrul manifestărilor organizate în municipiul Focșani. Aceste manifestări s-au desfășurat la Mausoleul Eroilor din Cartierul Sud. Evenimentele dedicate Zilei Eroilor au debutat la ora 12.00, cu prezentarea Gărzii de onoare și a Onorului militar, au continuat cu oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoți, cu alocuțiunile oficialităților și ale invitaților la eveniment, ceremonialul depunerii de coroane în cinstea eroilor neamului. De asemenea, la Mausoleul Mărășești a avut loc, ieri dimineață, o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți de la Patriarhia Română. Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, sărbătoarea creştină care marchează Înălţarea la cer a Domnului Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost prezentat de vicepreședintele Dănuț Cristian. Acesta a arătat că în ziua de Înălțare este celebrată Ziua Eroilor cunoscuți și necunoscuți, căzuți de-a lungul veacurilor pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea și reîntregirea neamului. „La ceas de mare sărbătoarea creştină şi naţională îi omagiem pe cei care cu sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, al patriei şi al dăruirii de sine. Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, sunt cei care demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus decât interesele proprii. Astfel, prin acţiunile întreprinse în situaţiile istorice dificile pe care le-a traversat poporul şi patria noastră în acest spaţiu binecuvântat, au contribuit la continuitatea noastră ca naţie. Acum avem prilejul, mai mult ca oricând, să rememorăm faptele lor, să ne înclinăm frunțile, plini de recunoștință, față cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi liberi. Lor le datorăm existența noastră ca neam, ca țară, ca individ! Glorie eternă Eroilor ! Dumnezeu să îi odihnească pe eroii neamului românesc!”, se arată în mesajul șefului administrației județene.

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, și-a exprimat recunoştinţa şi respectul faţă de cei căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate şi întregirea neamului. „Pentru noi românii, ziua de astăzi are o dublă semnificație: pe de o parte marea sărbătoare creștină a Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos și pe de altă parte Ziua cinstirii și pomenirii Eroilor și Martirilor Neamului nostru românesc, ambele definind esența spirituală a poporului nostru. Să nu uităm nicicând că datorită lor, a celor care și-au dat viața din dragoste de Țară, Neam și Biserică, trăim într-un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Iar noi toți, ar trebui ca, prin dăruire și corectitudine, să arătăm, zi de zi, respectul cuvenit pentru darurile neprețuite pe care ni le-au transmis eroii României și să fim gata a ne ridica și noi, dacă vreodată nevoia o va cere, la înălțimea eroismului și jertfei lor. Cu doar șase luni în urmă aniversam 100 de ani de la Marea Unire. Poporul român are însă în spate o Istorie milenară, plină de glorioase fapte de vitejie, înfăptuite de cei care la vremea lor au uimit o lume întreagă”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Respect pentru cei care au apărat libertatea și integritatea poporului român

Prefectul județului Ticu Costandache a prezentat, ieri, mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Eroilor. „Se împlinește aproape un secol de când România a instituit Ziua Eroilor ca sărbătoare națională, la început pentru a-i cinsti pe eroii noștri cunoscuți și necunoscuți din Primul Război Mondial, prin sacrificiul cărora a putut fi posibilă Marea Unire de la 1918. După „Pacea de la Versailles” din 1919, România a fost printre primele țări din Europa care au adoptat măsuri și au inițiat acțiuni concrete pentru cinstirea memoriei tuturor eroilor căzuți pe pământ românesc, inclusiv a celor străini. Cultul eroilor a luat ființă, a continuat și s-a dezvoltat, ulterior, în țara noastră, după cum stau mărturie numeroasele opere comemorative, printre cele mai cunoscute fiind Mausoleul de la Mărăşeşti sau Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, creație a marelui sculptor Constantin Brâncuși.

Astăzi, Ziua Eroilor este dedicată nu doar memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară în războaiele secolelor trecute, ci tuturor celor care și-au închinat viața, prin jertfă, Patriei și Națiunii române – eroilor şi martirilor din închisorile comuniste, celor căzuți ca membri ai rezistenţei armate anticomuniste, din Revoluția din decembrie 1989, sau militarilor români căzuți în teatre de operații, în misiunile internaționale asumate de România, în ultimele decenii. Guvernul cinstește memoria eroilor noștri și, prin organizarea de manifestări comemorative, își exprimă respectul pentru cei care au apărat libertatea și integritatea poporului român. În această zi, îmi doresc ca fiecare să-și îndrepte gândurile către cei care și-au dat viața pentru ca națiunea română să rămână puternică și demnă. Glorie eternă eroilor români căzuți la datorie!“, a fost mesajul premierului Viorica Dăncilă, prezentat de prefectul județului Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here