Eroii neamului au fost comemorați, la Panciu, cu o slujbă de pomenire și cu depuneri de coroane de flori, la Monumentul Eroilor din Centrul Civic. La eveniment, alături de primarul Iulian Nica, au participat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, veterani şi văduve de veterani de război, consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor publice, elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic Al I. Cuza şi Liceul Teoretic Ioan Slavici. Ca în fiecare an, manifestarea a debutat cu Parada Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani, împreună cu invitații și participanții la eveniment, pe traseul Casa de Cultură Mihai Eminescu – Bulevardul Independenţei – strada Nicolae Titulescu – Monumentul Eroilor. Parada a fost urmată de o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți din parohiile păncene. „Poporul român a fost obligat, în nenumărate rânduri şi împrejurări, să lupte cu arma în mână pentru păstrarea fiinţei naţionale, a credinței milenare, a valorilor spirituale și culturale care ne identifică în lume. În această zi, se cuvine să ne plecăm frunţile și să ne rugăm pentru cei care au dus greul războaielor ori şi-au asumat sacrificiul de a salva naţiunea de la dezastre! Să nu le uităm lecția de curaj, dârzenie dar, mai ales, cea de demnitate! Să nu uităm că ei au murit pentru ca familiile și copii lor, precum și toate generațiile care i-au urmat, să trăiască în liniște și pace!“, a afirmat primarul Iulian Nica.
Edilul-șef a adăugat faptul că exemplul înaintașilor trebuie să ne fie reper și motivație și că trebuie să fim oricând pregătiți să ne apărăm țara! „Noi, cei din generația de astăzi, nu ne dorim experiența războaielor și conflictelor armate! Datoria noastră este să păstrăm normalitatea și relațiile de bună colaborare cu toate statele lumii, să fim pacifiști și să ne educăm copiii în acest spirit! Să-i învățăm că onoarea acestei națiuni este scrisă cu litere de aur de eroi. Fie ca eroii neamului românesc să fie pomeniți de-a pururi! Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!“, a spus primarul Iulian Nica.
În alocuțiunea sa, profesorul de istorie Mihai Adafini a amintit despre eroii pănceni, care au căzut în Marele Război pentru Reîntregirea României. El a precizat că rămășițele lor au fost înhumate în cimitirele de la Movilă, pe Valea Bighirului și la Frunzoaia, iar ulterior osemintele au fost duse în mausoleele ridicate la Mărășești și Focșani. „Pentru ca amintirea jertfei lor să nu se șteargă, au fost trecuți în pomelnice la bisericile din comunitățile noastre: 55 din orașul Panciu, 43 din Neicu, 33 din Crucea de Sus, 38 din Crucea de Jos, 25 din Dumbrava și 54 din Satu-Nou. Pentru cei 55 de eroi ai orașului Panciu care au murit în bătăliile de gara Bartolomeu – Brașov, de la izvoarele Argeșului și Prahovei, menționați în mausoleul de la Mateiaș, la Nehoiași – Buzău, apoi de la Mărăști, s-a construit, în 1928, un monument prin subscripție publică, inaugurat la data de 2 mai. De asemenea și comunitatea evreiască din orașul Panciu și-a ridicat un monument pentru cei din etnia ei, existent în cimitirul din cartierul Dumbrava“, a precizat Mihail Adafini.
El a îndemnat pe cei prezenți să nu-i uite niciodată pe cei care au plătit cu propria lor viață pentru libertatea gliei strămoșești. „Să ne înclinăm și noi toți, astăzi – copiii, nepoții, strănepoții străbunilor noștri martiri – cu adâncă emoție și respect, în fața jertfei celor care au apărat cu prețul vieții lor glia strămoșească, să așezăm flori la monumente, să avem lacrimi de recunoștință și să aprindem lumânări care să le lumineze calea în veșnicie! Cultul eroilor trebuie perpetuat din generație în generație pentru ca să facă parte din conștiința, sufletul și credința românească. Sărbătorind amintirea eroilor, le sărbătorim spiritul lor nemuritor și frumusețea morală a idealismului lor. Dumnezeu să-i odihnească în pace!“, a spus profesorul Mihail Adafini.
Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a fost transmis păncenilor de către vicepreședintele Dănuț Cristian. „La ceas de mare sărbătoare creștină și națională, îi omagiem pe cei care, cu sacrificii umane și materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, al patriei și al dăruirii de sine. Eroii poporului român, cu nume cunoscute dar, mai ales, necunoscute, știuți doar de Dumnezeu, sunt cei care au demonstrat, chiar cu sacrificiul suprem, că pun interesele comunității sau ale nației mai presus de interesele proprii. Astfel, prin acțiunile întreprinse în situațiile istorice dificile pe care le-au traversat poporul român și patria noastră, în acest spațiu binecuvântat, au contribuit la continuitatea noastră ca nație. Acum, avem prilejul, mai mult ca oricând, să rememorăm faptele lor, să ne înclinăm frunțile plini de recunoștință față de cei care și-au dat viața pentru noi, ca astăzi să trăim liberi! Lor le datorăm existența noastră ca neam, ca țară, ca individ! Glorie eternă eroilor! Dumnezeu să-i odihnească pe eroii neamului românesc!“, a transmis președintele Marian Oprișan.
Au depus coroane de flori următoarele instituții: Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Panciu, Consiliul Județean Vrancea, Primăria şi Consiliul Local Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu structurile militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Poliţia Oraşului Panciu, Staţia de Pompieri Panciu şi Plutonul 2 Jandarmi Panciu, Spitalul Orăşenesc Panciu, SC CUP SA – Sucursala Apă-Canal Panciu, DGASPC – Modulele Familiale Panciu, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Sf. Ioan Panciu, Asociația Lumea lui Pinocchio Panciu, Organizaţia Vrancea a Partidului Social Democrat.
Programul dedicat Zilei Eroilor la Panciu a fost încheiat de un recital de cântece patriotice susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Focșani.