Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Vrancea, prin Serviciul de Intervenţie în Regim de Urgență, a organizat cu ocazia zilei de 5 iunie – Ziua Nationalã Împotriva Violenței Asupra Copilului în România, o serie de acţiuni de informare, în vederea sensibilizării comunităţii împotriva violenţei. În desfăsurarea acestui proiect, echipa Seviciului de Intervenție în Regim de Urgență a avut sprijinul partenerilor tradiționali, respectiv Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog și Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea.
Desfășurarea acestei campanii îşi propune informarea şi conștientizarea adulţilor asupra faptului că şi cuvintele reprezintă o formă de abuz, iar violența verbală are consecinţe negative asupra dezvoltării psihologice a copiilor şi formării personalităţii. Totodată, au fost purtate discuţii şi cu copiii, pentru a-i învăţa ce trebuie să facă în diferite situaţii critice, astfel încât să nu devină victime ale unor abuzuri.
Toţi copiii au dreptul la o viaţă fără violenţă. Violenţa le pune în pericol dezvoltarea fizică şi mentală. Legea înterzice orice fel de pedeapsă fizică sau umilitoare, acasă sau într-o instituţie care ar trebui să se ocupe de educaţia copiilor. Plângerile şi sesizările cu privire la abuzuri împotriva copiilor pot fi depuse atât de către copil, cât şi de către oricare persoană din aproprierea copilului care observă semnele unor abuzuri asupra acestuia.
Violenţa asupra copilului poate fi prevenită. Oamenii pot alege să ia atitudine împotriva ei și să o denunțe.
Cu această ocazie, reamintitim încă o dată existenţa Telefonului Copilului, 0237-983, număr la care poate fi sesizat orice abuz asupra copiilor.
Director General, Daniela Nicolaș
Purtător de cuvânt, Adina Lăscan