DIICOT: 22 de percheziţii în România şi Marea Britanie pentru destructurarea unei reţele de falsificare a cartelelor de călătorie

0
289

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate au efectuat, joi, simultan cu omologii englezi, 22 de percheziţii domiciliare – şase în România, în judeţele Bacău şi Constanţa, şi 16 în Marea Britanie, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la sisteme informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2017 – mai 2019, a fost constituit un grup infracţional organizat din cetăţeni români şi străini, care au acţionat în mod coordonat în ceea priveşte contrafacerea instrumentelor electronice de călătorie”, informează un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) transmis joi AGERPRES.

S-a reţinut faptul că membrii grupării au deţinut dispozitive şi programe informatice, cu ajutorul cărora prin copierea datelor electronice înscrise pe banda magnetică a instrumentelor electronice de călătorie pentru transport public pe reţeaua de căi ferate şi metrou în Londra şi prin rescrierea aceloraşi date cu ajutorul programelor şi echipamentelor informatice au reuşit multiplicarea în mod fraudulos a acestora, în scopul obţinerii unor importante sume de bani.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză precum şi din actele de urmărire penală s-a stabilit că membrii grupării au organizat şi dezvoltat într-un alt palier o reţea de distribuţie a instrumentelor electronice de călătorie pentru transport public pe reţeaua de căi ferate şi metrou în Londra, urmărind punerea în circulaţie a unui număr cât mai mare de astfel de instrumente de plată, în scopul obţinerii de profituri mari”, se arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, o parte din banii astfel obţinuţi au fost transferaţi în România prin diverse servicii bancare, dar şi prin intermediul unor persoane de încredere care s-au deplasat din Londra în România. Cu aceste sume de bani, membrii grupării au achiziţionat, plătind cu numerar, în România, mai multe bunuri mobile şi imobile. În urma efectuării percheziţiilor domiciliare din ţara noastră, au fost ridicate sume de bani, o persoană fiind condusă la audieri. „Activităţile au fost integrate acţiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente britanice (British Transport Police), în executarea unui Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în baza căruia au fost efectuate simultan mai multe activităţi procedurale pe teritoriul ambelor state. Obiectivul echipei comune de anchetă (Joint Investigation Team) fiind acela de a obţine şi de a face schimb de informaţii şi probe şi de a folosi probele adunate în scopul urmăririi penale, indisponibilizării si confiscării produselor infracţiunii în România şi /sau în Regatul Unit”, se mai arată în comunicat.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar la acţiune a participat şi un reprezentant Europol. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea din România a fost efectuată cu sprijinul Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor, al poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public din Capitală şi al jandarmilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here