GALERIE FOTO: Ploile abundente au izolat temporar locuitorii comunelor Nereju și Spulber

0
360

Peste 6000 de persoane din comunele Nereju și Spulber au fost izolate total, miercuri dimineață, după ce drumul județean DJ 205 D, Valea Sării-Nereju-Brădăcești a fost distrus pe o lungime de 100 de metri, ca urmare a precipitațiilor abundente. Este vorba de o porțiune de drum situată la kilometrul 19+900, în punctul Chiosa. Practic, pe parcursul zilei de ieri s-a putut circula numai pietonal, aceasta fiind singura modalitate de a lua legătura cu cei 6000 de locuitori izolați. Directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că situația a fost restabilită, în sensul că a fost reluată circulația pe un singur sens, dar cu restricții de tonaj, maxim 7,5 tone. „S-a intervenit încă de marți seară, când a fost semnalată prima problemă privind alunecările de teren care afectează o porțiune de o sută de metri din drumul județean DJ 205 D, Valea Sării-Nereju-Brădăcești, în Punctul Chiosa, pentru a asigura o variantă provizorie de circulație, dar aceasta a fost distrusă de ploile abundente în această dimineață (miercuri-n.r.). Pe parcursul zilei s-a intervenit cu mai multe utilaje pentru a se asigura o variantă provizorie de circulație între localitățile Nereju, Spulber și restul județului. Practic, în acest moment (ieri după amiază-n.r.) circulația a fost reluată pe un singur sens, dar cu restricții de tonaj, maxim 7,5 tone“, a precizat Romeo Iordache. Acesta a adăugat că proiectanții lucrează la o soluție pentru refacerea drumului în zona afectată de calamități.

La fața locului a fost prezent și prefectul Ticu Costandache, împreună cu Comisia de evaluare a pagubelor produse de inundații.

Nu există o instituție la nivel național care să administreze lucrări de întreținere și corectare a torenților

Consiliul Județean Vrancea a remis, ieri, presei un comunicat referitor la starea drumului județean DJ 205 D,Valea Sării – Năruja – Nereju – Brădăcești, în care arată că fenomenele hidrometeorologice periculoase din ultimii ani au dus și duc la apariția alunecărilor de teren, care au afectat anumite sectoare de drum județean. „Drumul județean DJ 205 D a fost modernizat în cadrul unui contract început în anul 2008 și a unei documentații tehnice anexă, nefiind necesar la acea dată să se execute lucrări de consolidare pe anumite zone, întrucât, atunci, nu erau identificate alunecări de teren. Fenomenele hidrometeorologice periculoase din ultimii ani au dus și duc la apariția alunecărilor de teren, care au afectat anumite sectoare de drum județean. Un alt factor de risc pentru drumul DJ 205 D îl constituie cursurile de ape neclasificate și torenții aflați pe traseul acestui drum județean ai căror administratori ar trebui să facă lucrări de întreținere și corectare a torenților, astfel încât aceste cursuri de ape și torenți să se descarce în emisari și nu efectiv pe traseul drumului județean, afectându-l de fiecare dată și producând deteriorarea acestuia pe anumite zone“, se arată în comunicat.

Administrația județeană mai arată că, după anul 1990, nici un Guvern al României nu a dispus înființarea unei instituții la nivel național care să administreze lucrări de intreținere și corectare a torenților. „Consiliul Județean Vrancea, în calitate de administrator al rețelei de drumuri județene, conform legislației în vigoare, poate să execute lucrări de întrețineri, consolidări și reabilitări la unele sectoare de drumuri județene, doar în limita de proprietate a drumurilor, respectiv a cărții funciare și nu în afara acesteia. Alunecările de teren și cedările de terasamente nu au nicio legătură cu lucrările executate de Consiliul Județean Vrancea și cu calitatea acestora, ci apar din cauza torenților, pentru care nu fost făcute reglementări de 30 de ani“, se mai arată în finalul comunicatului de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here