Deținuți trimiși în judecată pentru distrugeri în penitenciar; au spart televizoare și au incendiat bunuri

0
794

Pedeapsa închisorii nu-i sperie pe cei certați cu legea, care continuă să facă rele și după ce ajung la penitenciar. Este și cazul a doi bărbați, unul din Pufești iar celălalt din Neamț, care după ce au ajuns la Penitenciarul Focșani, în vederea ispășirii unor pedepse privative de libertate, s-au apucat de spargerea bunurilor din camerele de detenție.

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani au dispus trimiterea în judecată a lui D. G., în vârstă de 30 de ani, din comuna Pufești, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere în formă continuată, două acte materiale. Conform rechizitoriului, în data de 19 august 2017, în timp ce se afla încarcerat în Penitenciarul Focșani, inculpatul a spart televizorul din camera de deținere. Tot atunci, a incendiat și o saltea, o pătură și o pernă dintr-o altă cameră, în care a fost mutat după comiterea primei fapte. Bărbatul a și lovit un alt deținut, dar pentru această faptă nu a fost trimis în judecată întrucât colegul său de suferință nu a depus plângere. În rechizitoriul procurorilor se arată că deținutul era băut la momentul comiterii faptelor, iar motivul a fost acela că voia să asculte muzică la televizor, în toiul nopții, dar a rămas fără cablu.

Procurorii spun că prima faptă a fost comisă în jurul orei 01.00. În timp ce se afla în camera de deținere împreună cu alți deținuți, inculpatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a luat televizorul care se afla pe o masă și l-a trântit de podea. Întrucât a considerat că nu a fost suficient de distrus, inculpatul a pus mâna pe aparat și l-a mai trântit și de gratiile din metal ale camerei de deținere, asigurându-se astfel că se face praf. Ulterior acestui incident, inculpatul a fost dus la cabinetul medical pentru a fi consultat. În timp ce se afla la infirmerie, bărbatul a lovit un alt deținut. Urmare a acestui incident, inculpatul a fost mutat într-o altă cameră unde, în jurul orei 3.20, a incendiat o saltea, o pătură și o pernă. Incendiul a fost stins de angajații Penitenciarului Focșani.

Aspectele reținute în rechizitoriu cu privire la modul de comitere a faptelor au fost confirmate atât de inculpat cât și de martori. Un martor a declarat că în noaptea respectivă inculpatul vorbea tare și se certa cu supraveghetorii pe motiv că nu mai funcționa cablul tv, iar el dorea să asculte muzică. Deși i s-a explicat că este târziu și că acest lucru nu mai este posibil, deținutul nu a înțeles și a început să se răzbune pe bunuri.

Deținutul a achitat prejudiciul cauzat prin comiterea infracțiunii de distrugere în formă continuată, respectiv suma de 643,48 lei.

A spart televizorul și geamul camerei de deținere

Aceeași procurori au dispus trimiterea în judecată și a lui M. I., de 47 de ani, domiciliat în județul Neamț, pentru săvârșirea a două infracțiuni de distrugere. Faptele au fost comise tot în Penitenciarul Focșani, loc în care inculpatul își ispășește pedeapsa cu închisoarea pe care a primit-o pentru ultraj. Faptele au fost comise în datele de 6 și 7 ianuarie ianuarie a.c. Conform rechizitoriului, în jurul orei 20.30, în timp ce se afla în camera de deținere, inculpatul a distrus prin lovirea cu o cârjă metalică televizorul aflat în camera de detenție, spărgându-i ecranul, iar o zi mai târziu a spart cu aceeași cârjă geamul de la fereastra camerei de detenție. În zilele amintite, inculpatul se afla singur în camera de detenție, unde fusese încarcerat în vederea executării unei pedepse de 5 ani și 1400 de zile pentru ultraj.

Pe data de 5 ianuarie el a fost lovit de un alt deținut și a ajuns la spital pentru îngrijiri. La întoarcere, a fost cazat în camera pe care a distrus-o. Pe data de 6 ianuarie, în jurul orei 20.30, angajații penitenciarului au mers în camera sa pentru a-i administra medicația. Inculpatul a cerut să-i fie administrat un tratament perfuzabil, dar a fost refuzat, explicându-i-se că acest tratament îi poate fi administrat doar cu prescripție medicală. Angajații au plecat și la scurt timp au auzit o bubuitură și bătăi în ușă. În momentul în care au revenit în camera inculpatului au văzut televizorul cu ecranul spart. Inculpatul a spus atunci că el l-a spart pe motiv că a fost mutat din cameră și nu i-au fost luate în seamă doleanțele. Atunci inculpatul a afirmat că va sparge și geamul camerei, lucru care s-a și întâmplat în ziua următoare.

La audieri, el a declarat că a fost cazat singur în cameră, fără aprobarea directorului sau a judecătorului delegat, și l-a deranjat acest lucru. A susținut și că a cerut să fie mutat la infirmerie întrucât nu se poate descurca singur, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Inculpatul a mai afirmat că a aruncat de fapt cu cârja în ușa camerei dar a nimerit televizorul, dar și că nu a avut intenția de a sparge geamul. Prejudiciul a fost stabilit la suma de 370,19 lei.

Ambele dosare au fost înregistrate pe rolul Judecătoriei Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here