Dăncilă cere echilibru şi consens pentru obţinerea unui portofoliu bun pentru România în CE

0
83

Premierul PSD Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la finalul consultărilor delegaţiei partidului cu preşedintele Klaus Iohannis, că sunt necesare echilibru şi consens în vederea obţinerii unui portofoliu „bun pentru România” în cadrul viitoarei Comisii Europene. „Am discutat cu domnul preşedinte şi despre parcursul european, despre discuţiile pe care le-am avut la Bruxelles cu oficialii europeni, despre discuţiile avute atât cu Jean-Claude Juncker, cât şi cu Frans Timmermans despre viitoarea configuraţie a Parlamentului European, dar şi despre faptul că este necesar echilibru şi consens pentru obţinerea unui portofoliu bun pentru România. Aşa cum am menţionat de fiecare dată, avem nevoie de echilibru, avem nevoie de discuţii, avem nevoie de consens pentru a putea răspunde provocărilor pe care le are România. Sunt obiective importante, care presupun discuţii interinstituţionale şi consensul între partidele politice. Am reamintit că atât aderarea la NATO, cât şi aderarea la Uniunea Europeană, făcute de către PSD, au presupus, la acel moment, consensul partidelor politice”, a arătat Dăncilă în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Totodată, ea e negat informaţia vehiculată în spaţiul public conform căreia ar fi primit de la Bruxelles o listă de obiective de îndeplinit. „Categoric, nu. Am văzut în spaţiul public acest aspect. Dar am spus încă din prima zi de mandat: eu nu voi veni cu ‘to do list’ de la Bruxelles. Şi cred că negocierile şi discuţiile trebuie să fie bazate pe respect şi egalitate, că trebuie să folosim această armă folosită la Bruxelles, mă refer la negociere, şi că e foarte bine să avem o legătură strânsă cu Bruxelles, dar să ne susţinem şi punctul nostru de vedere. Am discutat cu preşedintele Comisiei Europene, cu prim-vicepreşedintele despre faptul că Guvernul vrea să susţină şi susţine cu tărie drumul proeuropean şi protransatlantic, că ne dorim să fie parte a negocierilor care vor avea loc în perioada următoare la Bruxelles, că ne dorim un portofoliu bun pentru România şi am reiterat faptul că nu vrem să dăm ordonanţe pe justiţie, că pentru noi justiţia trece într-un plan secund”, a precizat ea.

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul nu a dat nicio ordonanţă de urgenţă pe Codul penal sau Codul de procedură penală şi că, astfel, nu a încălcat recomandările Comisiei de la Veneţia. „Guvernul României nu a dat nicio ordonanţă de urgenţă, nici pe Codul de procedură penală, nici pe Codul penal. Dacă un Guvern ar trebui certat pentru acest lucru, ar trebui să fie certat Guvernul Cioloş, care ştim că a modificat peste noapte Codul penal şi Codul de procedură penală, fără consultare publică, fără să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am dat nicio ordonanţă pe Cod penal şi pe Cod de procedură penală. Legat de ordonanţe, dacă vă uitaţi, Guvernul Cioloş, în 2016, a dat 114 ordonanţe de urgenţă, Guvernul pe care îl conduc în 2018 a dat 114 ordonanţe de urgenţă. Deci, nu putem să spune că s-a făcut un abuz”, a adăugat ea.

Dăncilă a reiterat că vor fi reluate discuţiile privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, deoarece îşi doreşte ridicarea MCV în cazul României. „Vom relua discuţiile pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, pentru că ne dorim să ridicăm acest mecanism pentru România şi acest lucru nu îl putem face decât prin dialog. Să luăm fiecare punct în parte, să îl analizăm, să vedem care sunt recomandările Comisiei de la Veneţia, să vedem ce putem schimba şi ce nu putem schimba, pentru că sunt şi schimbări care ar presupune să încălcăm Constituţia României. Eu cred că o discuţie aplicată, tehnică, responsabilă e foarte importantă, pentru că eu sunt convinsă că toţi ne dorim ca acest mecanism, care e aplicat doar României şi Bulgariei, să fie ridicat. Şi acest lucru presupune o discuţie în Comisia Europeană, presupune un grup de lucru, presupune interacţiune şi o discuţie punctuală pe fiecare aspect”, a spus ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here