GALERIE FOTO: „S.O.S.- copiii-romi” – campanie de îndrumare școlară a elevilor de etnie romă

0
245

Campania „S.O.S.- copiii-romi” este desfășurată până pe data de 14 iunie 2019 și are ca scop îndrumarea școlară a elevilor de etnie romă, pentru ocuparea locurilor rezervate în cadrul unităților de învățământ liceal și universitar. „Compania educațională derulată de noi, Partida Romilor Pro Europa, sucursala Județeană Vrancea, este o campanie educațională care a fost implementată acum paisprezece ani și care de la an la an are rezultate foarte bune. Această campanie este derulată și promovată de Președintele Organizației de Tineret a Asociației Partida romilor din Vrancea, David Ciobotaru. Adică tinerii promovează tinerii. Până în prezent, această campanie are un impact pozitiv.

Acest proiect este desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Doamna Inspector Costache Maria, pe minorități, a fost tot timpul alături de această comunitate. Avem speranța că anumite cadre didactice din licee încetează cu anumite ieșiri într-un fel sau altul discriminatorii, față de acești elevi. Pentru că mai sunt și cadre didactice care au un comportament într-un fel sau altul mai neadecvat și copiii se simt discriminați. Acest lucru nu îl spun eu, ci îl spun elevii care sunt pe locuri rezervate prin licee. Este dorința noastră, și nu numai a noastră din județul Vrancea, ci din toată țara, unde se promovează această campanie de informare și consiliere a părinților și a tinerilor de etnie romă, pentru a putea merge mai departe.

Liderii locali, din toate localitățile, informează comunitatea romă, mediatorii școlari, mediatorii sanitari, experții locali romi din primării. Adică organizația noastră lucrează în echipă, într-un aparat de lucru atât pe plan județean cât și local: o echipă formată din lideri locali, inspector pe minorități, mediatori școlari, mediatori sanitari, asistenți medicali comunitari și bineînțeles Organizația de tineret de la județul Vrancea. Chiar dacă este la început de drum, această organizație de tineret, eu zic că rezultatele sunt pe măsură și chiar foarte bune. Orice tânăr este binevenit la noi după terminarea facultății, își va găsi câte un post, lucrând pe anumite programe și proiecte de implementare de viitor a acestor tineri, adică tinerii promovează tinerii. Din partea mea un mesaj de încurajare: fac un apel la toți tinerii de etnie romă cât și la părinții acestora, să nu se mai simtă discriminați sau să le fie rușine cu ceea ce sunt. Pentru că eu unul mă mândresc cu această etnie și copiii mei la fel”, menționează președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa, Toader Constantin.

De asemenea, președintele Organizației de tineret a Asociației Partida romilor Pro Europa din Vrancea, David Ciobotaru, spune: „Am dorința ca fiecare tânăr de etnie romă să lase rușinea la o parte și să pună în față orgoliul, să meargă departe,să ajungă foarte, foarte departe pentru că a fi rom nu e o rușine.”

Cererile pentru locurile destinate romilor se depun la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, în perioada 10-14 iunie, până la ora 14:00.Repartizarea elevilor care au optat pentru aceste locuri va avea loc în data de 10 iulie la ora 9:00 în Sala Mare a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.

Comisia de admitere de la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a stabilit să fie acordate câte două locuri pe fiecare clasă, de la fiecare specializare la toate liceele și școlile profesionale din județul Vrancea.

Dosarul de înscriere trebuie să conțină:

– copie certificat de naștere al elevului;

– copie carte de identitate a elevului;

– copii cărți de identitate ale părinților;

– adeverință de la medicul de familie;

– cerere de înscriere obținută de la Inspectoratul Școlar Județean;

– recomandarea privind etnia;

– adeverință de absolvire a clasei a-VIII-a;

– foaia matricolă;

– fișa de înscriere fără opțiuni completate.

Elevii vor fi repartizați în funcție de media obținută la Evaluarea națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here