Curtea Constituțională a României consideră alegerea președinților de Consilii Județene prin vot direct și uninominal ca fiind constituțională. O hotărâre în acest sens a fost luată de Curtea Constituțională în data de 12 martie 2008, prin Decizia Nr.305, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi asupra neconstituţionalităţii legii, în integralitatea sa. Decizia a fost luată după ce, în data de 6 martie 2008, 26 de senatori, în frunte cu Corneliu Vadim Tudor, au contestat legea privind alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal. „O ultimă critică de neconstituţionalitate priveşte art.77 din lege, cuprins în titlul II «Modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale», şi care dispune modificarea şi completarea unui număr însemnat de articole din Legea nr.67/2004, în legătură cu care se susţine că încalcă prevederile art.121, art.122 şi art.123 cuprinse în secţiunea a 2-a cap. V din Constituţie, privind organele administraţiei publice locale, în sensul că alegerea prin vot uninominal a preşedintelui consiliului judeţean îi conferă acestuia «un caracter instituţional propriu, nemaifiind membru al consiliului judeţean, instituţia ca atare nefiind prevăzută în Constituţie». Dispoziţiile legale criticate sunt reglementări de susţinere a dispoziţiilor constituţionale privitoare la autonomia locală, în virtutea cărora alegerea prin vot uninominal a preşedintelui consiliului judeţean este rezultatul votului popular şi nu al unor tranzacţii politice ale competitorilor electorali. În temeiul dispoziţiilor art.146 lit.a) şi ale art.147 alin.(4) din Constituţie, precum şi al prevederilor art.11 alin.(1) lit.A.a), al art.15 alin.(1) şi al art.18 alin.(1) şi (2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în unanimitate, Curtea Constituțională, În numele legii Dedide: Constată că sesizarea privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi a legii, în ansamblul său, este neîntemeiată. Definitivă şi general obligatorie“. Practic, prin această decizie, Curtea Constituțională a statuat că modificarea legii privind alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal este constituțională.
„Preşedintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide“
Guvernul României a aprobat, luni, o ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţiilor de Consilii Județene, „cei care, împreună cu primarii şi consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”. „Preşedintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul“, a mai afirmat premierul Viorica Dăncilă.
Cionca (PNL): „Este o decizie corectă, pentru că pune punct negocierilor politice pentru această funcție“
Măsura a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele PNL, Ludovic Orban, însă nu toţi liberalii sunt de aceeaşi părere. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, salută decizia guvernului. „Președintele Consiliului Județean va fi ales direct de către cetățeni, anul viitor! Este o veste bună și o decizie corectă, pentru că pune punct negocierilor politice pentru această funcție!“, scrie Cionca pe Facebook.
„Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic poate fi responsabilizat în fața celor care îl aleg!“
Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, mulțumește Guvernului României pentru că „susține cu adevărat reforma în administrația locală și a fost de acord cu cererea președinților consiliilor județene de a fi reintrodus votul uninominal. Prin aprobarea, în Ședința de Guvern de marți, 3 iunie 2019, a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, Guvernul României „dă curs solicitării legitime a președinților consiliilor județene care au cerut «alegerea președintelui consiliului județean prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat»“. „Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, președinții consiliilor județene se întorc la cetățeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, președinte de consiliu județean sau președinte al României – poate fi responsabilizat în fața celor care îl aleg! În acest moment un președinte de consiliu județean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii județeni. Acest mod de a alege un președinte de consiliu judetean nu reprezintă, de fiecare dată, voința cetățenilor dintr-un județ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor județeni a fost dat ca urmare a unei înțelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Țin să multumesc Prim-Ministrului Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și Ministerului Justiției pentru inițierea actului normativ aprobat“, susține Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.
La sfârșitul lunii mai, președinții consiliilor județene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR, susținerea alegerii președintelui de consiliu județean prin vot uninominal și l-au mandatat pe președintele UNCJR să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii.