Primarul Păcuraru: Sperăm ca în primăvara anului viitor să avem alimentarea cu gaze naturale în comuna Vulturu!

0
1235

Primarul Nicușor Păcuraru a anunțat că sunt continuate procedurile la proiectul de investiții privind alimentarea cu gaze naturale a comunei Vulturu. Nicușor Păcuraru a declarat că acesta este cel mai mare proiect de investiții pe care autoritățile locale vor să-l implementeze. „Continuăm procedurile pentru demararea lucrărilor la conducta de gaze Liești-Vulturu. Astfel, am obținut refacerea avizului de racordare la sistemul național de gaze naturale dintr-o poziție mai avantajoasă și am obținut certificatul de urbanism emis de Primăria Liești. De asemenea, am făcut achiziția publică pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar în prezent lucrăm la ridicarea topografică pe traseul conductei de gaze între localitățile Liești și Vulturu. Urmează etapa de obținere a avizelor de la CFR, CNAIR, Apele Române, etc. și sperăm ca în primăvara anului viitor să avem alimentarea cu gaze naturale în comuna Vulturu“, a afirmat primarul Nicușor Păcuraru.

Nicușor Păcuraru a ținut să reamintească faptul că în derularea acestui proiect dar și a proiectelor deja realizate sau aflate în curs de implementare, a beneficiat de sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Toate proiectele de infrastructură pe care le-am realizat sau pe care le avem în curs de realizare sunt făcute cu sprijinul Consiliului Județean și al președintelui Marian Oprișan. De exemplu, o bună parte din conducta de aducțiune Liești-Vulturu va fi construită pe terenul proprietate a Consiliului Județean Vrancea“, a mai spus primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru. Sistemul de alimentare cu gaze al comunei Vulturu va avea o valoare totală de peste 11 milioane de euro. Practic este vorba de realizarea a 90 de kilometri de conducte de gaze care vor fi introduse pe toate străzile din cele cinci sate componente ale comunei. Numai costurile legate de adusul conductei de gaze de la Liești la Vulturu sunt estimate la 1,5 milioane de euro. Costurile legate de introducerea sistemului de alimentare cu gaze a locuințelor din cele cinci sate au fost realizate pentru fiecare sat în parte, astfel: Vulturu -3,7 milioane euro; Vadu Roșca-900 mii euro; Boțârlău -760 mii euro; Hîngulești -1,5 milioane euro; Maluri- 1,1 milioane euro. „Este vorba de un proiect ambițios cu o finanțare mare, peste 11 milioane de euro, iar o asemenea sumă poate fi obținută prin accesarea de fonduri europene. Acest proiect este în prezent una din cele mai mari dorințe ale locuitorilor comunei, majoritatea acestora exprimându-și dorința de a-și alimenta locuințele cu gaze naturale“, a afirmat primarul Nicușor Păcuraru.

Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat, în luna aprilie, că la nivelul județului va începe un amplu proiect de alimentare cu gaze. „Vom începe și alimentarea localităților județului Vrancea cu gaze naturale. Pentru asta vom constitui în perioada imediat următoare Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, unde vor fi membri localitățile județului Vrancea. Deja am avut discuții aprofundate cu compania Transgaz, cu domnul director general Sterian. O să prelungim conducta de la Focșani spre sudul județului“, a afirmat Marian Oprișan.

Ca surse de finanțare, șeful administrației județene a indicat Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a III-a, dar și fonduri europene aflate la dispoziția autorităților locale, în valoare de un miliard de euro. „Știți foarte bine că am avut și avem proiecte majore finanțate prin PNDL, etapa I și PNDL, etapa a II-a, care implică la nivelul județului Vrancea alte lucrări la nivelul tuturor localităților și evident vom lansa PNDL 3, prin care vor intra și lucrările de alimentare cu gaze. Să nu uităm că începând cu acest an, localitățile României și ale județului Vrancea, inclusiv Consiliul Județean vor avea la dispoziție fondul de 10 miliarde de euro. Deci, cele mai bune proiecte, procedurile vor fi foarte foarte simple, iar fondurile (cele 10 miliarde de euro) aflate la dispoziția comunităților locale din România vor putea fi accesate foarte ușor după regula primul venit, primul servit“, a arătat Marian Oprișan.

Deja, până în acest moment și-au arătat intenția de a racorda locuințele la alimentarea cu gaze naturale și au demarat diverse proceduri, primarii din localitățile Vulturu, Străoane, Bolotești, Golești, Fitionești, Răcoasa, Cîmpuri, Soveja, dar există interes din partea tuturor primarilor în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here