Președintele UNCJR, Marian Oprişan: Votul uninominal îi responsabilizează pe președinții consiliilor județene!

0
756

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, mulțumește Guvernului României pentru că „susține cu adevărat reforma în administrația locală și a fost de acord cu cererea președinților consiliilor județene de a fi reintrodus votul uninominal. Prin aprobarea, în Ședința de Guvern de marți, 3 iunie 2019, a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, Guvernul României „dă curs solicitării legitime a președinților consiliilor județene care au cerut «alegerea președintelui consiliului județean prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat»“. „Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, președinții consiliilor județene se întorc la cetățeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, președinte de consiliu județean sau președinte al României – poate fi responsabilizat în fața celor care îl aleg! În acest moment un președinte de consiliu județean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii județeni. Acest mod de a alege un președinte de consiliu judetean nu reprezintă, de fiecare dată, voința cetățenilor dintr-un județ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor județeni a fost dat ca urmare a unei înțelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Țin să multumesc Prim-Ministrului Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și Ministerului Justiției pentru inițierea actului normativ aprobat“, susține Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

La sfârșitul lunii mai, președinții consiliilor județene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR, susținerea alegerii președintelui de consiliu județean prin vot uninominal și l-au mandatat pe președintele UNCJR să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii.

Guvernul României a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţiilor de consilii județene, „cei care, împreună cu primarii şi consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”. „Preşedintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul“, a mai afirmat Viorica Dăncilă.

Potrivit prevederilor ordonanţei, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins: „Art. 1. – (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal. (5) Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here