Este o vorbă din popor care spune: ”cum ți-i crești, așa îi ai”. Nimic mai adevărat. Copiii de astăzi vor fi adulții de mâine, iar educația și modul în care noi le povestim viața îi va transforma în niște tineri responsabili, educați și altruiști. Este și cazul elevilor de la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” din Focșani, ce au ca mentor pe profesor Aida Doagă. Ei, alături de coordonatoarea proiectului, au demonstrat că nu ești niciodată prea mic pentru a înfăptui un miracol. În cursul zilei de joi, 30 mai, și-au unit forțele într-o acțiune de voluntariat demnă de tot respectul. Au organizat o strângere de fonduri pentru “Bursa de Fericire”. În spatele acestui proiect minunat sunt cei de la “Dăruiește Viața”, cei care construiesc un spital, primul spital de oncologie pediatrică din țară.
În România, zi de zi sunt zeci de copii diagnosticați cu cancer, este un proiect uriaș, un proiect care ne face pe toți să fim parte din speranța celor mici și bolnavi, iar bucuria de a face bine i-a făcut și pe cei de Colegiul Pedagogic să pună o cărămidă la temelia acestui spital. Am stat de vorbă cu inițiatoarea proiectului, profesor Aida Doagă.
Reporter: De unde ideea de a vă implica și a dărui?
Prof. Aida Doagă: Ideea de a mobiliza copiii și a fi un promotor și pentru alte licee o aveam mai demult, am mai discutat și am zis de ce nu? Este totuși un spital, un spital pentru copii, un loc în care alți copii, unii mai puțin norocoși, își petrec zilele, nopțile și poate chiar ani. Pentru cei ce suntem sănătoși, libertatea ni se pare firească! Însă copiii bolnavi vor schimba casa cu spitalul, vor schimba curtea școlii, cu curtea spitalului. Dacă putem să le oferim măcar puțin din ce avem noi, de ce să nu le dăm un spital?
Rep.: Cum ați reușit să îi mobilizați, sunt totuși copii, adolescenți, se spune că sunt o generație agitată și spunem noi, cei din generațiile mai vechi, că sunt mai puțin responsabili. Cum îi vedeți dvs.?
A.D.: Copiii sunt după chipul și asemănarea noastră, dacă le vorbim cu respect, ne răspund la fel. Iar mobilizarea lor a fost exemplară! O coordonare demnă de toată lauda!
Vorbim de 270 de elevi, 270 care s-au sincronizat și au colaborat impecabil.
Rep.: Este impresionant că ați avut și scenografie, cine s-a ocupat de toate?!
A.D.: Eu, împreună cu elevii. Ieri a plouat dimineață, de fapt cumva a plouat toată ziua. Dar pentru toată dăruirea copiilor, ploaia s-a oprit în loc pentru a-i lăsa pe copii să își arate susținerea și iubirea față de cei mici și bolnavi. Și susținerea pentru inițiatoarele proiectului “Noi facem un spital”.
Despre asta este vorba la final, despre dorința de a face bine și despre implicare. Despre simțul civic care trebuie cultivat la copii încă de când sunt mici. Ei au reușit, 270 de copii au trimis la numărul unic 8844, cuvântul spital și astfel au donat câte 2 euro. Cei care nu au dispus de telefoane, au dăruit suma de 10 lei, urmând să fie depuși în contul celor de la Bursa de fericire. Una dintre eleve, care era în prima cifra 8, a avut un diagnostic crunt și a învins. Doar că ea a învins mergând în altă țară… În curând însă ne vom trata copiii acasă. Felicitări claselor de a IX-a și a X-a de la Colegiul Pedagogic, sperăm că vă vor urma și alții exemplul!
Iată și comunicatul de presă transmis de coordonatorul SNAC de la Colegiul Pedagogic,
prof. Ionela Batog:
„DE ZIUA COPILULUI, COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC ”SPIRU HARET” FOCȘANI „DĂRUIEȘTE VIAȚĂ”!
Curtea Colegiului Național Pedagogic a devenit neîncăpătoare pentru elevii entuziaști care se aliniau militărește parcă, într-un flashmob organizat, formând cifrele 8844. Aproximativ 300 de elevi au făcut simultan, o donație prin SMS, de 2 euro, la numărul 8844, cu textul SPITAL, pentru a contribui la construirea primului spital de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. Asociația Dăruiește viață și-a asumat construirea acestui spital. Este pentru prima dată când, în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări.
La inițiativa doamnei profesor Aida Doagă, la nivelul Colegiului Național Pedagogic s-a realizat un proiect SNAC „PEDA for LIFE”-Dăruiește viață, care are ca principale obiective sensibilizarea și solidarizarea opiniei publice pentru a contribui prin donații la construirea spitalului de Oncologie și radioterapie pentru copii și responsabilizarea societății civile pentru a se implica în activități caritabile și de voluntariat.
Activitatea a fost dedicată aniversării a 150 de ani de învățământ pedagogic vrâncean, având alături conducerera colegiului și cadre didactice voluntare.
La nivel național, peste 1.700 de companii și peste 250.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de față, contribuind cu peste 15 milioane de euro.
Turnarea fundației a început în luna iunie 2018, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București, iar începutul anului 2019 construcția a ajuns la nivelul etajului 2. Campania de strângere de fonduri continuă.
Mulțumim pentru donație părinților și elevilor implicați în proiect și vă invităm și pe dumneavoastră să sponsorizați sau să donați prin SMS cu mesajul SPITAL la 8864 (4 euro/lună) și/sau la 8844 (2 euro/lună). Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul www.daruiesteviata.ro. Împreună vom reuși!
Activitatea relizată de elevii inimoși de la PEDA, a avut un impact puternic pe rețelele de socializare, acțiunea lor având numeroase distribuiri la nivel local și național, mulți din actualii și foștii elevi continuând să doneze pentru Spitalul de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer. Procesul de strângere de fonduri este complet transparent, cu toate etapele și rezultatele comunicate pe Bursa de Fericire – platforma online de strângere de fonduri a Asociației Dăruiește Viață.
Dăruind devenim mai buni!”.
Felicitări, Aida Doagă, alături de dascăli ca tine creștem copii, nu doar elevi. Felicitări conducerii Colegiului Pedagogic și tuturor profesorilor implicați!