Ministerul Sănătăţii: Politicile ministerului au ca scop asigurarea tratamentelor necesare pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă

0
46

Politicile Ministerului Sănătăţii au ca principal scop asigurarea tratamentelor necesare pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă, cu respectarea recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), iar pentru eficientizarea cheltuielilor MS introduce medicamente generice şi biosimilare care au aceleaşi calităţi ca şi produsele originale şi care sunt avizate de ANMDM, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de minister.

Potrivit sursei citate, aceste precizări sunt făcute în contextul apariţiei în presă a unor articole referitoare la proiectul de protocol de prescriere a unei asocieri de medicamente ce va fi utilizată în tratamentul unor afecţiuni oncologice. „În acest moment, se află în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii un protocol de prescriere pentru tratamentul cu Perjeta asociat cu Trastuzumab. În urma recomandărilor EMA, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii a propus în acest protocol, printr-o notă de subsol, un singur medicament pentru care utilizarea este autorizată, celelalte produse biosimilare ale DCI Trastuzumab nefiind incluse în indicaţii terapeutice de administrare în combinaţie cu Perjeta”, se explică în comunicatul MS, transmis AGERPRES.

Ministerul Sănătăţii informează că va organiza o licitaţie pentru achiziţia de Trastuzumab, care poate fi administrat fără asocierea cu alte medicamente, la care pot participa toţi deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă.

„Până în prezent, au fost introduse pe piaţa din România biosimilare în urma avizului Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi se vor introduce, în continuare, şi alte astfel de medicamente care fac dovada siguranţei şi eficienţei pentru pacienţi. Facem precizarea ca Ministerul Sănătăţii respectă recomandările Agenţiei Europene a Medicamentelor în beneficiul pacienţilor români. În prezent nu există studii care să ateste eficienţa şi siguranţa pacienţilor în cazul administrării produsului Perjeta cu produse biosimilare Trastuzumab”, indică MS.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, asigură pacienţii că, „în pofida tuturor încercărilor unora de a induce în eroare pacienţii pentru unele interese comerciale”, va veghea ca pacienţii să beneficieze de cele mai eficiente şi mai sigure tratamente, în baza studiilor de specialitate şi a recomandărilor EMA. „Bineînţeles că îmi doresc să eficientizez cheltuielile din sistem, dar nu voi face acest lucru punând în pericol vieţile oamenilor. Nu voi face niciun compromis, indiferent de presiunea pe care unele interese o vor crea asupra instituţiei pe care o conduc”, a declarat Pintea, conform comunicatului citat.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi-a exprimat îngrijorarea miercuri cu privire la împiedicarea accesului medicamentelor generice şi biosimilare din sfera produselor din oncologie, reumatologie şi gastroenterologie în România. APMGR a solicitat Ministerului Sănătăţii scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice şi actualizarea automată a acestora cu medicamentele biosimilare şi pentru toate indicaţiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here