Prin proiectul „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România”, iniţiat de un grup de profesori şi studenţi de la Disciplina Igienă din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, a fost lansat, de Ziua Mondială Fără Tutun, un program-pilot de prevenire şi stopare a fumatului, prin implicarea farmaciştilor.
„Considerăm că prevenirea iniţierii fumatului şi promovarea renunţării precoce la fumat, împreună cu respectarea legislaţiei, sunt priorităţi pentru sănătate publică şi se justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare, de prevenire, de combatere, de cooperare privind tabagismul. În perioada 2014-2016 s-au evaluat obiceiurile de fumat la studenţii Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, şi s-a constatat prevalenţa cea mai mică în rândul studenţilor farmacişti. Pornind de la legislaţia şi practica privind activitatea de consiliere la farmacii, de la faptul că farmacistul este în contact direct cu pacientul, considerăm necesară şi utilă aplicarea sfatului minimal antifumat în farmacii, completată de informarea despre metodele de prevenire şi cunoaşterea produselor farmaceutice folosite pentru renunţarea la fumat”, a declarat, joi, profesor doctor Abram Zoltan, într-o conferinţă de presă.
Profesorul Abram Zoltan şi conferenţiar doctor Valentin Nădăşan, ambii de la Disciplina Igienă a UMFST Târgu Mureş, susţin că au fost iniţiate două studii privind evaluarea aplicabilităţii sfatului minimal pentru renunţare la fumat în farmaciile comunitare din judeţul Mureş, respectiv disponibilitatea produselor şi serviciilor stop-fumat în farmaciile comunitare din Târgu Mureş. Din acest motiv, s-a considerat necesară organizarea unui eveniment ştiinţific la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Facultăţii de Farmacie a UMFST Târgu Mureş şi Colegiul Farmaciştilor Mureş, pentru atragerea atenţiei asupra rolului farmaciştilor în aplicarea sfatului minimal antifumat.
În urma acestor studii s-a ajuns la concluzia că farmaciştii sunt interesaţi şi pot recomanda produse antifumat, totodată pot îndruma fumătorii spre specialişti care să-i ajute să renunţe la ţigări, iar pentru acest lucru farmaciştii ar avea nevoie de doar 30 de secunde pentru o consiliere minimală. Chestionarul completat de farmacişti arată că aceştia sunt interesaţi să participe la o instruire privind lupta antifumat, nu aşteaptă să fie plătiţi pentru a sfătui fumătorii şi ar putea aloca chiar şi 10 minute pentru aceste consilieri.
Ca urmare a acestor rezultate, în farmaciile din Târgu Mureş va începe aplicarea sfatului minimal antifumat chiar de Ziua Mondială Fără Tutun, programată în data de 31 mai. Proiectul „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România” a fost premiat în această lună la Congresul Naţional de Medicină de la Sibiu.