GALERIE FOTO: Șah pentru ”La revedere grădiniță!”

0
54

În Vrancea există frumoasa și benefica tradiție ca la sfârșitul fiecărui an preșcolar copiii de grădiniță să participle la concursul de șah „La revedere, grădiniță!“ Anul acesta competiția a ajuns la a 8-a ediție și se speră să nu fie întreruptă niciodată. Ea s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile în timpul programului de pregătire ce se desfășoară la sala de șah a CSM Focșani 2007. S-a jucat șah rapid, fiecare cu fiecare, două partide tur-retur, a doua cu inversarea culorilor. Au luat startul 10 participanți, nominalizați în ordine alfabetică: David Balaban, Petru-Sebastian Ghimpu, Arthur-Cătălin Giurea, Anastasia Giurea, Robert-Andrei Mureșan, Cristian Negrea, Erika-Maria Nica, Timotei Petraru, Victor-Andrei Racu și Gabriel Soare.

S-au detașat cu câte 17 puncte din 18 posibile Robert-Andrei Mureșan și Timotei Petraru care în confruntarea directă au terminat la egalitate 1-1, fiecare cu câte o victorie și o înfrângere. Astfel, primul criteriu de departajare în caz de egalitate, cel al victoriei directe, a căzut. Pentru desemnarea șefului de promoție, așa cum a fost stabilit cu mai mulți ani în urmă, s-a apelat la al doilea criteriu, cel al vârstei și Mureșan, fiind mai mic, a fost desemnat câștigător. Este pentru a treia oară în istoria competiției când se ajunge la această departajare. Pe locul al treilea s-a clasat Arthur-Cătălin Giurea, cu 14 puncte urmat de un pluton foarte compact, cu foarte mici diferențe între competitori avându-l în frunte pe Victor-Andrei Racu, cu 10 puncte. Organizatorii sunt mulțumiți de nivelul tehnic și spectacular la care au ajuns mai mulți decât jumătate dintre participanți, îndeosebi Mureșan și Petraru, fapt ce ne dă speranțe că schimbul de mâine este asigurat.

Pentru a li se prezenta copiilor câteva modele și a le insufla dorința de a ajunge ca ei, șefii de promoție ai ultimelor trei ediții (David-Mihai Andrei, Ana-Maria Apostu și Filip-Andrei Toia) au fost invitați de organizatori în ultima zi de concurs să se întâlnească și să facă schimb de impresii cu participanții la concursul din acest an iar după ultima rundă au făcut împreună poze, cea cu noul șef de promoție dorindu-se a rămâne o poză de arhivă.

De asemenea, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani la festivitatea de premiere, ultimul șef de promoție, Filip-Andrei Toia, a înmânat cupa noului șef de promoție, Robert-Andrei Mureșan și medaliile următorilor doi clasați, Timotei Petraru și Arthur-Cătălin Giurea. Din păcate, nu s-au putut da medalii și fetelor deoarece au participat doar două (Anastasia Giurea și Erika-Maria Nica).

Deși au participat doar 10 copii de grădiniță la această ultimă competiție, pe parcursul ultimilor doi ani la pregătirea ce s-a desfășurat la sala Clubului Sportiv Municipal Focșani 2007 au participat la ședințe de inițiere mult mai mulți preșcolari care la toamnă vor păși în ciclul primar. O parte dintre ei au reale calități dar multitudinea preocupărilor i-a împiedicat să se dedice mai mult șahului și au participat mai puțin la pregătire. Dintre aceștia îi enumerăm doar pe Alexandru Ioan Andrei, fratele mai mic al deja consacratului David-Mihai Andrei, Ștefan-Marcel Pricopi, Andreas Modreanu, David-Ștefan Cîrnu, Ion-Luys Popa, Ioana Dumitrașcu, Ianis-Mihai Ignat-Foca, Miruna Doboș, Maia Grecu și mulți alții care însă sunt așteptați fiindcă și pentru ei semne bune sunt din plin. Facem o mențiune specială pentru mezinul mezinilor, Nectarie Berehoi, născut la 15 octombrie 2015, care s-a încumetat să vină la șah la foarte puțin după ce a împlinit trei ani (probabil că este deținătorul recordului în materie de vârsta debutului) Al doilea după el este Alexandru Balaban, la trei ani și câteva luni.

Din fericire, niciodată nu au fost așa mulți copii care să participe la cursuri de inițiere ca în acești ultimi doi ani, dar în același timp, din nefericire, niciodată nu au fost așa puțini copii la concursul de sfârșit de an și în general la concursurile din timpul anului. Predomină în ultimii ani, îndeosebi în acest an, preocuparea părinților ca micuții să încerce cât mai multe activități sportive, cultural artistice și tehnico-aplicative. Este de înțeles și justificat acest lucru. De asemenea, atunci când la unii copii s-a constatat că nu există pasiune și preocupare pentru șah, fiindcă nu oricine este pliat pentru un asemenea sport, este de înțeles ca șahul să rămână pentru ei doar un obiect de inventar al culturii generale sau să se renunțe și să se dea curs unei activități adecvate pasiunii și aptitudinilor fiecăruia. Dar nu este de înțeles de ce unii părinți nu aduc copiii la concursuri pentru că vor suferi dacă nu vor primii cupe sau medalii.

Efectele benefice ale șahului asupra formării personalității umane pe termen lung sunt mult mai importante decât o cupă sau medallie iar o suferință ca aceasta este doar de moment. Poate că acea suferință cu o inspirată intervenție a adulților îi călește și îi pregătește pentru viață. Poate că o cunoaștere a unor aspecte mai puțin plăcute ale realității le crează un precedent care face mai ușor de trecut în viitor un aspect dintr-un alt domeniu mult mai dureros decât ratarea unei cupe sau medalii. Poate că le trezește ambiția și dorința de revanșă. De asemenea, nu este de înțeles amânarea momentului când să vină la primul concurs pentru a se mai putea pregăti. Asemenea amânări nu fac decât să mărească și mai mult decalajul față de cei care deja au intrat în focul luptelor.

Organizatorul concursului a fost CSM Focșani 2007 cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea și al Asociației Jdețene de Șah Vrancea.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here