Ședință la Consiliul Local pentru proiectele europene ale Focșaniului

0
749

Consilierii locali focșăneni vor vota, a doua oară, proiectul prin care serviciul de transport public de călători să fie delegat Societății de Transport Public, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de transport public local prin curse regulate – „Asociația Metropolitan Trans”. Este a doua oară când primarul Cristi Misăilă a inițiat acest proiect de hotărâre, după ce prima dată nu a fost votat de consilierii liberali, motiv pentru care Focșaniul riscă să piardă finanțări europene de 50 milioane euro. Avizarea documentației de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public local de călători prin curse regulate este obligatoriu pentru îndeplinirea criteriilor impuse la accesarea fondurilor europene acordate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiție 4e, Obiectivul specific 4.1 –Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

În acest caz, Primăria Focșani are mai multe proiecte depuse pentru obținerea finanțării europene, inclusiv în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cel mai mare proiect este „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani, în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, care are o valoare de peste 73,6 milioane lei. Proiectul prevede înființarea de sensuri giratorii la intrarea în Focșani dinspre Golești și la intersecția șoselei de centură cu strada Revoluției, la fostul Praktiker. Complementare acestui proiect sunt alte investiții pentru semafoare inteligente folosite la fluidizarea traficului, sistem de management al traficului sau realizarea de piste pentru bicicliști. De asemenea, municipalitatea focșăneană vrea să dezvolte transportul public prin achiziția a 35 autobuze electrice. 20 de autobuze vor fi achiziționate printr-un proiectul comun cu Ministerul Dezvoltării iar 15 autobuze electrice printr-un proiect de trei milioane euro. Acest proiect a trecut de verificarea specialiștilor de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est și intră în etapa precontractuală.

O situație similară este la proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în Municipiul Focșani, care a intrat în faza de precontractare. Prin implementarea acestui proiect finanțat din fonduri europene, Focșaniul va beneficia de un sistem eficient și ecologic de iluminat public, care va reduce semnificativ consumul de energie, în scopul siguranței traficului, a confortului vizual, din punct de vedere urbanistic, al economiei de energie și diminuării poluării luminoase. Proiectul are ȋn vedere reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public în următoarele zone: Bulevardul Unirii, Bulevardul Independenței, Bulevardul București, Strada Cuza Vodă, Strada Bucegi, Strada Brăilei (între intersecția cu 1 Decembrie 1918 și cartiere ANL Democrației), Strada 1 Decembrie 1918, Strada Anghel Saligny, Strada Vâlcele (de la intersecția cu Str. Prof. Ghe. Longinescu până la Str. Anghel Saligny), Strada Prof. Gheorghe Longinescu, Strada Bârsei, Strada Bicaz, Strada Odobești, Strada Mărășești, Calea Moldovei și Calea Munteniei. Bugetul prevăzut este de 19,7 milioane lei, din care contribuţia Primăriei Focşani este de 394 mii lei. „Pentru pregătirea acestui proiect, ȋn aprilie 2018 a fost finalizată documentaţia tehnico-economică, ulterior fiind depusă cererea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În februarie 2019 proiectul a fost admis, întrucât a fost considerat corespunzător şi eligibil, pentru ca în data de 15.05.2019 să fim informați că a fost demarată etapa precontractuală”, au precizat reprezentanții Primăriei Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here