GALERIE FOTO: Colegiul Pedagogic, educație din pasiune, implicare și profesionalism

0
426

În perioada 21-22.05.2019, Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” Focșani, emblema învățământului pedagogic vrâncean și instituție de elită a învățământului românesc, a îmbrăcat straie de sărbătoare, alături de oaspeți de seamă din țară și de peste hotare, pentru a marca vârsta memorabilă de 150 de ani, timp în care a devenit un reper al calității și performanței în peisajul educațional vrâncean. Pe 21 mai 2019, la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret, din Focșani, au fost organizate manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de existență a instituției de învățământ. A fost un moment de înaltă ținută, atât pentru instituția de învățământ, cât și pentru județul Vrancea. Au participat numeroși invitați – oameni politici, de cultură sau de știință, foști elevi ai liceului deveniți personalități marcante în diferite domenii de activitate, profesori, elevii de azi…

În cadru festiv, au evocat momente din istoria colegiului sau au definit imaginea acestuia ca instituție de excelență și spiritualitate: deputatul Angel Tîlvăr, profesor titular în cadrul colegiului, reprezentantul Ministerului Educației Naționale Anca Petrache, Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel-Mare, fost absolvent al Școlii Normale, Primarul Municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă, Inspectorul școlar general Dorin Cristea, fost elev normalist, Inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru, Inspectorul școlar Ionuț Țandără, fost absolvent al Liceului Pedagogic, corist în Pastorala, soprana Carla Mușat, fostă absolventă a Școlii Normale, Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România Mircea Bertea, Președinta Asociației Naționale a Profesorilor Francofoni Irina Ofelia Cosovanu, inspectori școlari ISJ Vrancea, foști și actuali dascăli și elevi.

La ceas de aleasă și prestigioasă sărbătoare aniversară, instituția își etalează cu mândrie straiele noi de primenire ce atestă, relevant, preocupări continue privind îmbunătățirea procesului instructiv-educativ al generațiilor actuale și viitoare de elevi. Astfel, jubileul de 150 de ani al școlii pedagogice vrâncene a reunit foști și actuali dascăli, foști și actuali elevi și directori, directori adjuncți și profesori din toate părțile țării (București, Brașov, Brăila, Buzău, Botoșani, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Iași, Medgidia, Odorheiu Secuiesc, Slatina, Slobozia, Sighetul Marmației, Suceava, Timișoara, etc.) și de la Colegiul ”Alexei Mateevici” din Chișinău, dar și din județul Vrancea, care s-au bucurat de ospitalitatea colegilor vrânceni ai Colegiului Național Pedagogic ”Spiru Haret” Focșani.

Privirea îndreptată spre trecutul acestui așezământ urmărește să surprindă momentele principale ale evoluției sale de-a lungul celor 150 de ani parcurși brăzdat de multe sinuozități. Indiferent de epoci sau conjuncturi, instituția, prin slujitorii săi de ieri și de azi, și-a urmat crezul și au pus umărul la înfăptuirea celui mai simplu, dar în același timp celui mai durabil scop al școlii – educația. Ei sunt miezul dătător de energie, dar și chintesența rădăcinilor oricărui rod. Puterea lor e puterea generațiilor plămădite ieri și astăzi. Sute și mii de absolvenți au trecut pragul acestei școli și astăzi au devenit oameni destoinici.

Fiind în elita școlilor reprezentative a județului și nu numai, leagănul dăscălimii vrâncene a continuat să aibă multiple preocupări care au favorizat inițiativa, competiția și inovația. Pot fi amintite în acest sens eforturile făcute pentru asigurarea unui climat interior propice performanței, de natură să stimuleze energiile intelectuale. Calitatea în educație provine din pasiunea, implicarea și profesionalismul cu care cadrele didactice își fac meseria. Acestora li se adaugă interesul elevilor pentru studiu, dar și dorința părinților de a fi mereu alături de școală.

Ce este astăzi Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret”? Este un lăcaș care și-a pus amprenta asupra personalității miilor de tineri care au absolvit-o, fiind incontestabil meritul atâtor învățători și profesori, mulți trecuți în eternitate, care s-au străduit să modeleze caracterele, dăruindu-le dragostea pentru carte. Are tradiție, are competitivitate, elevi care îi continuă gloria, strânse legături cu comunitatea. Școala de Aplicație, pe care o include, formează în continuare dascăli de nădejde. De aceea, lor, slujitorilor școlii de ieri și de azi, li se cuvin recunoștința și considerațiile celor la a căror educare au contribuit, precum și prețuirea întregii societăți.

Fiecare dintre noi, ca dascăl, ne străduim să aducem o sclipire în ochii copiilor, care să plece în fiecare zi mulțumiți de la școală, cu sentimentul că și astăzi au învățat ceva. Fără munca asiduă a profesorilor de zi cu zi, nu ar fi existat cei prezenți și toți acei elevi care, prin rezultatele lor, au transformat școala într-un izvor de valori. Împreună realizăm un învățământ dinamic, susținem gândirea critică și potențialul creativ al cadrelor didactice și al elevilor; contribuim la educarea în spiritul demnității, toleranței și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Cum sunt elevii Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret”? A fi astăzi elev la PEDA este o cinste și o mare responsabilitate în același timp. Elevii noștri sunt sufletiști și altruiști, sârguincioși, talentați, implicați în diverse proiecte, dornici de afirmare, atașați de profesori și de școala lor.

150 de ani de realizări, succese și performanțe frumoase, pe parcursul cărora cei mai experimentați și devotați dascăli au tras brazde adânci în sufletele și inimile copiilor. În acest context de sărbătoare și bilanț, putem să afirmăm cu toată convingerea că avem în spate o impresionantă muncă și efort concentrat. Emblema deja consacrată de PEDA (profesionalism, educație, dăruire, altruism) înseamnă, în aria învățământului vrâncean, valoare. Înseamnă profesori de elită care sunt alături cu știința şi sufletul de elevii lor.

La mulți ani în dăinuire, PEDA!

Comunicat de presă, Colegiul Pedagogic Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here