GALERIE FOTO: Tehnologii moderne de epurare a apelor uzate, implementate la stațiile de epurare din Panciu și Mărășești

0
320

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a participat, ieri, la Panciu și Mărășești, la prezentarea noilor tehnologii de epurare a apelor uzate, eferente stațiilor de epurare. Este vorba de aplicarea unui nou procedeu de adăugare de biopreparate (enzime și bacterii) în fluxul tehnologic pentru creșterea eficienței epurării și reducerea consumurilor energetice și a cantității de nămol. Alături de viceprețedintele Consiliului Județean s-au aflat primarii celor două localități, Iulian Nica și Valerică Chitic, directorul societății CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, dar și locuitori ai celor două orașe.

Directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, le-a explicat celor prezenți procedeul de adăugare de biopreparate în fluxul tehnologic pentru creșterea eficienței epurării și reducerea consumurilor energetice și a cantității de nămol, procedeu care aduce apa la o calitate asemănătoare cu cea a apei potabile. „Este un proces de epurare a apelor uzate foarte eficient. Practic, prin acest procedeu are loc introducerea unor bacterii și enzime care se prepară cu aproximativ 10 ore înainte de introducerea în fluxul tehnologic. Acest procedeu înseamnă reducerea unor costuri, astfel încât putem compensa creșterile de prețuri la energie, piese de schimb, echipamente și ne putem menține cu tarifele la un nivel optim și suportabil“, a explicat Vasilescu.

Stația de epurare din Panciu este realizată în cadrul programului POS Mediu și are o valoare de aproximativ 3,1 milioane de euro și deservește aproximativ 17 mii de persoane din localitățile Panciu și Străoane. Statia de epurare din Mărășești este realizată tot în cadrul programului POS Mediu, are o valoare de aproape 3,1 milioane euro și deservește populația din Mărășești, adică aproximativ 16 mii de locuitori.

De reținut că atât în orașul Panciu, cât și în orașul Mărășești se află în derulare lucrările la contractul „Rețele apă și canalizare în gruparea Panciu și UAT Mărășești”. Contractul „Rețele apă și canalizare în gruparea Panciu și UAT Mărășești” are o valoare de 30.255.022 lei (echivalentul a 6.577.178 euro). În cadrul acestui contract sunt realizate lucrări la sistemele de alimentare cu apă și canalizare din orașele Panciu, Mărășești și comuna Străoane. Acesta este un contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a, are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248.380.370 euro, din care contribuţia beneficiarului 2%.

La Panciu vor fi realizate lucrări la sistemul de alimentare cu apă, respectiv: reabilitări la reţeaua de apă pe o lungime de 2.227 metri și extinderea rețelelor de apă cu 5.237 metri. La sistemul de canalizare vor fi realizate lucrări de extindere a rețelei cu 5.014 metri. La Mărășești vor fi realizate lucrări la sistemul de alimentare cu apă. Astfel, va avea loc extinderea aducțiunii pe o lungime de 7.728 metri și va fi reabilitată reţeaua de apă pe o lungime de 6.063 metri. De asemenea, la sistemul de canalizare, va fi reabilitată rețeaua pe o lungime de 2.133 metri și va fi extinsă rețeaua de canalizare cu 1.837 metri.

„Gospodăriile din Panciu vor fi racordate la noua rețea de apă și canalizare“

Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a ținut să îi mulțumească președintelui Marian Oprișan, care a inițiat și implementat proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în Județul Vrancea“, în urma căruia toate gospodăriile din orașul Panciu vor fi racordate la noua rețea de apă și canalizare. „Datorită proiectului «Vranceaqua 1», orașul Panciu beneficiază de o stație de epurare modernă, dotată cu o tehnologie de ultimă generație, care respectă standardele de mediu naționale și europene. De asemenea, proiectul a contribuit la reabilitarea, modernizarea și extinderea întregii rețele de apă și canalizare, atât la nivelul zonei urbane, cât la nivelul zonei periurbane – corespunzătoare celor 5 cartiere aparținătoare: Satu-Nou, Crucea de Jos, Dumbrava, Crucea de Sus și Neicu. A crescut calitatea serviciilor, dar și calitatea apei potabile, care este furnizată non-stop, nu cu program, doar câteva ore pe zi, așa cum se întâmpla în urmă cu 20-30 de ani. În numele păncenilor, țin să îi mulțumesc domnului Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, care a inițiat și implementat proiectul «Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în Județul Vrancea», dar și proiectul «Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a», în urma căruia toate gospodăriile din orașul Panciu vor fi racordate la noua rețea de apă și canalizare“, a afirmat primarul Iulian Nica.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, a declarat că implementarea proiectelor de alimentare cu apă și canalizare asigură o viață mai bună vrâncenilor. „Prezența mea, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean, este justificată datorită faptului că tot ceea ce se întâmplă în domeniul implementării unor proiecte de alimentare cu apă și canalizare în județul Vrancea se datorează Consiliului Județean, președintelui Marian Oprișan. Nu pot decât să-i felicit pe cei de la CUP SA Focșani pentru că s-au preocupat, realizează și vor realiza în continuare asemenea obiective care vizează o viață mai bună pentru vrânceni“, a precizat Ionel Cel Mare.

FOTO: Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here