GALERIE FOTO: Preotul din Bonțești, Cîrligele, acuzat că face campanie pentru PNL. El spune că a ajuns la mitingul liberalilor pentru că era „curios”

0
2402

Mai mulți locuitori din satul Bonțești îl acuză pe preotul paroh Aurel Cazacu că face campanie pentru PNL la biserică și chiar că ar fi participat la mitingul organizat de liberali în Focșani. Enoriașii au și imagini cu preotul Cazacu la mitingul liberalilor, aceste aspect fiind reclamat și la Arhiepiscopie. Nu este prima dată când oamenii sunt nemulțumiți de preotul paroh din Bonțești. Anul trecut, peste patruzeci de persoane au semnat și trimis o reclamație la Arhiepiscopie, cazul fiind investigat de oamenii bisericii. Oamenii cu care am discutat și ne-au povestit ce se întâmplă la Bonțești ne-au rugat să nu le dăm numele, de teama repercusiunilor din partea preotului

A transformat Casa parohială în sediul PNL din Cîrligele și la slujbe vorbește împotriva primarului. Spune că ar trebui să votăm cu PNL și să facem o schimbare. Noi nu vrem așa ceva. Noi venim la Biserică pentru slujba religioasă, nu vrem să îl ascultăm pe preot despre PNL și primar. Sunt lucruri diferite, să nu mai facă politică”, ne-a spus o săteancă. O altă localnică a povestit că încă de anul trecut a fost făcută o reclamație despre comportamentul preotului chiar la Arhiepiscopie. „Am fost circa 40 de persoane care am făcut reclamație la Arhiepiscopie despre preotul paroh. Au venit de acolo, am dat și declarație despre ce se întâmplă la noi. Din cauza preotului am ajuns să mergem în altă parohie pentru slujbă. Nu este normal ce se întâmplă, să trebuiască să merg la altă biserică pentru slujba religioasă”, ne-a spus o altă localnică.

Oamenii au și imagini cu preotul paroh Aurel Cazacu la mitingul organizat de PNL în urmă cu câteva zile la Focșani. Ei spun chiar că preotul ar fi contribuit și asigurat transportul pentru ca oamenii din Bonțești să vină la Focșani. În imagini se vede preotul Cazacu, alături de dascălul Ionel Danțiș, împreună cu mai multe persoane din Bonțești care purtau la gât fularele galbene ale PNL.

Contactat telefonic, preotul Cazacu, așa cum era de așteptat, a negat acuzațiile aduse de enoriași. Acesta ne-a spus că nu a făcut campanie în biserică, nu ar fi îndemnat oamenii să voteze cu PNL dar a recunoscut că a criticat Primăria comunei. Cât despre participarea la miting, preotul ne-a spus că nu a purtat fular galben și doar a fost curios să vadă ce este acolo. Cât despre fotografiile postate pe facebook alături de liderii PNL, șterse ulterior din conturi, preotul ne-a spus că orice poate face o poză alături de el. „Eu nu am participat la mitingul PNL. Eram în trecere și am fost curios despre ce se va întâmpla acolo. Chiar dacă aș fi participat nu era nicio problemă, eu sunt apolitic”, ne-a spus preotul Cazacu. Acesta a negat că ar fi îndemnat oamenii să voteze cu PNL dar a recunoscut că este într-un conflict cu primarul Ștefan Moscu de la Cîrligele, din cauza cimitirului din Bonțești. Acest cimitir este înregistrat în domeniul public al comunei, deși preotul paroh spune că ar trebui să aparțină Bisericii. „Eu nu am îndemnat oamenii să voteze cu PNL, le-am spus însă că Primăria a luat cimitirul prin metode bolșevice”, a mai spus preotul, care a pierdut deja un proces cu primăria din Cîrligele referitor la acest cimitir, ultima hotărâre definitivă fiind cea a magistraților Curții de Apel Galați.

Primarul Ștefan Moscu a clarificat situația cimitirului din Bonțești, pentru a elimina zvonurile răuvoitoare lansate în comună. Edilul a spus că situația cimitirului nu se modifică iar acesta va fi administrat în continuare de Consiliul Parohial. Însă proprietarul cimitirului este comuna Cîrligele, adică locuitorii acesteia. Primarul Moscu ne-a spus că există documente care atestă, la 1940, că cimitirle din comuna Cîrligele au aparținut comunei și locuitorilor acestei comune, fiind incluse în domeniul public alături de școli, primărie, drumuri, poduri, bunuri care sunt folosite de oameni liber, fără a li se lua niciun fel de taxă. „Cimitirele sunt în domeniul public, nu aparțin primarului ci comunei Cîrligele. Ei au dorit să le dau lor cimitirele dar nu pot face acest lucru pentru că este o lege care trebuie respectată. Sunt acte de la 1940 prin care arată că cimitirele aparțin acestei comune”, a precizat primarul Moscu.

Preotul Oscar Frunză, protoiereu la Protoieria Focşani II, ne-a spus că a vorbit cu preotul Aurel Cazacu, iar acesta i-a spus că trecea întâmplător prin zonă, atunci când în Focșani avea loc mitingul PNL, și că s-a oprit pentru că s-a întâlnit cu niște cunoscuți. Protoiereul Frunză i-a reamintit totuși preotului Cazacu faptul că în conformitate cu regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu are voie să participe la campaniile electorale. Totodată, protoiereul i-a atras atenția preotului că dacă se va întâmpla ca situația să se repete, înseamnă că n-a fost o coincidență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here