Disperarea PNL-iștilor naște monștri! I-au făcut plângere la poliție lui Oprișan deoarece i-a îndemnat pe liceeni să citească

0
597

Evenimentul cultural „Liniște, la Balada se citește!”, organizat de Consiliul Județean Vrancea, ce a avut drept scop provocarea elevilor din clasele a XII-a la lectură și dezbateri interactive despre cărțile citite, a fost transformat de conducerea centrală a PNL într-o acțiune subversivă electorală. Sub pretextul că ar fi implicat elevii de clasa a XII-a în campanie electorală, liberalii au anunțat că au făcut plângere la poliție împotriva șefului administrației județene, Marian Oprișan, susținând că evenimentul de promovare a cititului ar fi o acțiune cu scop electoral! Aceasta în condițiile în care Oprișan nici măcar nu a participat la acest eveniment și nu candidează la alegerile europarlamentare de duminică!

Un asemenea demers nu demonstrează decât disperarea liberalilor dat fiind faptul că nu reușesc să păcălească electoratul în perspectiva alegerilor de duminică. Acuzațiile lor absurde sunt demontate însă chiar de cei care i-au provocat pe tineri la lectură și la dezbateri. Este vorba despre două personalități, din lumea culturală și mass media: actrița Monica Davidescu și realizatorul tv Florin Sașca (emisiunea “Cu lumea în cap” – Prima TV).

Monica Davidescu a declarat că singurul scop al evenimentului organizat de Consiliul Județean a fost acela de a-i readuce pe copii către carte. „Nu mi s-a spus niciodată să spun ceva despre vot, nu mi s-a spus niciodată să spun ceva despre campanie, nu mi s-a spus niciodată să îi îndemn pe tineri să meargă sau nu la vot! Ceea ce am spus noi de la noi, prin editura Litera, a fost: citiți, informață-vă, pentru că doar un om informat devine un adult responsabil și nu are cum să fie manipulat! Deci, acesta a fost întotdeauna textul pe care l-am folosit către toți copiii. Este foarte adevărat că toate aceste cărți au fost achiziționate de Consiliul Județean Vrancea și asta am spus, acest Consiliu Județean a achiziționat aceste cărți, dar, după părerea mea, acest Consiliu Județean există indiferent de culoarea politică a celor care conduc. Au achiziționat aceste cărți, iar singurul îndemn pe care l-au făcut a fost: citiți, ca să aveți aripi ca să puteți zbura! Ceva de genul acesta. Era un îndemn scris pe una din cărți de președinte. Dar era un îndemn către citit, către lectură, pentru că noi nu am vrut să facem decât un eveniment care să țină de carte! Noi am vrut să venim și să îi readucem pe copii către carte, să citească, să se informeze și nu să facă ceea ce li se spune. Mai mult, anul 2019 a fost decretat de Parlamentul României Anul Cărții, prin Legea 137 dacă nu mă înșel, și toate acțiunile acestea sunt prevăzute prin lege și obligatorii pentru toate instituțiile din învățământ, iar cu noi a fost și Inspectoratul Școlar Județean. Deci, am vorbit cu copiii despre cărți și nu despre politică. Nici măcar o dată nu le-am zis mergeți la vot, ci doar informați-vă ca să fiți informați și să nu fiți manipulați. Eu nu m-am temut să vin acolo (la Focșani-n.r.) pentru că nu s-a prezentat nicio chestie politică, am făcut numai acte de cultură, muzică și literatură și lectură, cărți, teatru“, a precizat actrița Monica Davidescu.

Și realizatorul de emisiuni tv, Florin Sașca, a declarat că acțiunea a fost una culturală și fără nicio legătură cu politica, partide politice sau alegerile electorale care vor avea loc duminică. „Ceea ce vreau să vă spun este că nu a fost nici măcar o referire la politică. Nici una! A fost o acțiune prin care i-am îndemnat pe tineri să citească dintr-o carte de Istorie a României. Timp de cinci minute toată lumea a făcut liniște și a citit, după care am împărtășit ideile, ce am învățat noi din pagina respectivă 184, care era despre Istoria României de la începutul secolului al XX-lea“, a afirmat realizatorul tv. Întrebat dacă se pune problema ca acest eveniment să fie asociat cu o acțiune politică sau electorală, acesta a declarat: „Nici vorbă nu a fost despre așa ceva! Nici nu s-a îmbrăcat nimeni în vreo culoare anume și nu s-a rostit niciun cuvânt despre politică“.

„Toate acuzațiile formulate de PNL sunt minciuni propagandistice!“

Consiliul Județean Vrancea respinge acuzațiile absolut nefondate ale PNL privind închipuita politizare, de către PSD, a evenimentului „Liniște, la Balada se citește!”. Într-un comunicat remis presei se arată că cele susținute de liberali sunt „minciuni ordinare“ care vorbesc de la sine despre disperarea PNL. „Gestul Partidului Național Liberal arată, în același timp, micimea morală a liderilor săi, incapabili să aprecieze un act eminamente cultural, menit să promoveze cartea și lectura în rândul unui număr cât mai mare de adolescenți. Toate acuzațiile formulate de PNL sunt minciuni propagandistice din mai multe motive, pe care le detaliem mai jos: „Liniște, la Balada se citește!” este un eveniment programat și organizat de către aparatul de specialitate din Consiliul Județean Vrancea înca din luna aprilie 2019. Acțiunea a fost aprobată în ședință publică, de către consilierii județeni, ocazie cu care liberalii nu au avut opinii divergente. Unul dintre cei doi moderatori ai acestui eveniment este jurnalistul Florin Sașca, de la Prima TV. Dacă Partidul Național Liberal ar fi avut minima decență și și-ar fi făcut o documentare prealabilă, ar fi observat că prin toate postările sale din social-media Florin Sașca se poziționează ca un anti-pesedist. Din acest punct de vedere, este la mintea cocoșului faptul că un anti-pesedist nu vine la un eveniment în care «tinerii sunt îndoctrinați» în spiritul PSD“, se arată în comunicatul de presă.

Liberala Ana Maria Dimitriu despre elevii de la Balada: „analfabeți pesediști!“

Administrația județeană mai arată că „Liniște, la Balada se citește!” este un eveniment organizat la Sala Balada din Focșani și la Casa de Cultură din Adjud, ca urmare a declarării anului 2019 drept Anul Cărții. Proiectul și-a propus provocarea elevilor din clasele a XII-a la lectură și la dezbateri interactive pe marginea cărților, evenimentul fiind moderat de două personalități din lumea culturală și mass media: actrița Monica Davidescu și realizatorul tv Florin Sașca, alături de reprezentanții Editurii Litera, publicul țintă fiind format din 2.400 de elevi.

De asemenea, proiectul a prevăzut ca fiecare elev să primească drept cadou un kit cultural, compus dintr-o sacoșă din pânză, personalizată cu grafica evenimentului, o carte de istorie a românilor, o carte de călătorii, semne de carte și stickere. În interiorul kiturilor s-au aflat și cartoline cu numere unice pe baza cărora a fost organizată o tombolă cu premii în cărți și tablete. „Așadar, iată cum un eveniment 100% cultural, moderat chiar de personalități cu opțiuni politice anti-PSD este terfelit de către Partidul Național Liberal care, în lipsă de proiecte, arată că oferta lor politică se bazează doar pe scandal, minciună și instigare la ură. Mai mult de atât joi, 23 mai 2019, în jurul orei 12.00, în fața Cinema ”Balada” din Focșani s-a postat candidatul PNL la Alegerile Europarlamentare, Ana Maria Dimitriu, alături de o echipă PNL, care purta eșarfe galbene, și care a dorit să distribuie materiale de campanie electorală elevilor care ieșeau de la evenimentul „Liniște, la Balada se citește!”. Deoarece elevii nu au interacționat cu acest grup liberal, vădit indignată, candidatul Ana Maria Dimitriu a strigat către aceștia «sunteți niște analfabeți pesediști»“, susține conducerea administrației județene.

Oprișan solicită PNL să își ceară scuze

Tot prin intermediul comunicatului de presă, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, solicită public PNL să își ceară scuze pentru încercarea de a politiza un eveniment cultural la care au participat 2.400 elevi din Vrancea! „Totodată, candidatul PNL la alegerile europarlamentare Ana Maria Dimitriu să își ceară scuze public elevilor liceelor: “Grigore Gheba” din Dumitrești, Colegiului Economic “Mihail Kogălniceanu” din Focșani, Colegiului Tehnologic “Eremia Grigorescu” Mărășești, Colegiului Tehnic Auto “Traian Vuia” din Focșani, Liceului Tehnologic “Al. I. Cuza” Panciu, Liceului Teoretic “Ioan Slavici” Panciu, Liceului de Arte “Gheorghe Tattarescu” din Focșani, Liceului Tehnic “Gheorghe Balș” Adjud și Colegiul Național “Emil Botta” din Adjud, pentru faptul că i-a jignit, făcându-i ”analfabeți pesediști”. Un gest reprobabil și rușinos!“, potrivit comunicatului de presă.

Și pentru a demasca ipocrizia și neobrazarea, atasăm și niște fotografii cu tineri, elevi premiați în cadrul unui eveniment politic al PNL Vrancea din iarna anului 2018. Iată cine face cu adevărat politica pe spatele copiilor! Poate ar fi cazul să-și facă un autodenunț“, se arată în finalul comunicatului de presă al Consiliului Județean Vrancea.

ISJ dezaprobă încercarea de a denatura un eveniment cultural

Și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (ISJ) a luat poziție față de diversiunea liberalilor și a precizat că evenimentul „Liniște, la Balada se citește!” este un proiect instituțional, care în prima etapă i-a provocat la citit pe elevii de clasele a XII-a deoarece aceștia mai au puțin și termină cursurile. Nu a fost nimeni obligat să participe, directorii de colegii naționale, colegii tehnice și licee din Vrancea acceptând participarea elevilor lor la eveniment. „A fost un proiect foarte bine primit și doar cine a dorit a fost prezent în sală, primind și un pachet cu două cărți: „Istoria ilustrată a românilor pentru tineri” și „501 locuri minunate”. Dedicația de pe una din cărți și semnătura domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, nu este altceva decât o formă de prețuire și respect față de elevii din județul Vrancea, fără nici un fel de tentă politică. Dezaprobăm public cele afirmate de cei care încearcă să denatureze evenimentul cultural și să îl transforme în instrument al luptei electorale. Acest eveniment s-a pus în discuție să fie desfășurat după alegeri, însă elevii de clasa a XII-a participă alături de părinți și profesori, în săptămâna următoare, la cursurile festive și celelalte festivități prilejuite de absolvirea liceului. Cât despre elevii claselor IX – XI și gimnaziu, sunt pregătite alte evenimente culturale, desfășurate tot în spiritul „Anului Cărții”!“, se arată în comunicatul ISJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here