Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, a participat, ieri, la Adjud și la Odobești, la prezentarea noilor tehnologii pentru stațiile de epurare. Este vorba de aplicarea unui nou procedeu de adăugare de biopreparate (enzime și bacterii) în fluxul tehnologic pentru creșterea eficienței epurării și reducerea consumurilor energetice și a cantității de nămol. Alături de viceprețedintele Consiliului Județean Vrancea s-au aflat primarii celor două localități, Constantin Armencea și Daniel Nicolaș, directorul societății CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, dar și locuitori ai celor două orașe.
Directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, le-a explicat celor prezenți procedeul de adăugare de biopreparate, procedeu care aduce apa la o calitate asemănătoare cu cea a apei potabile. „Este un proces de epurare a apelor uzate foarte eficient. Practic, prin acest procedeu are loc introducerea unor bacterii și enzime care se prepară cu aproximativ 10 ore înainte de introducerea în fluxul tehnologic. Acest procedeu înseamnă reducerea unor costuri astfel încât putem compensa creșterile de prețuri la energie, piese de schimb, echipamente și ne putem menține cu tarifele la un nivel optim și suportabil“, a explicat Gheorghe Vasilescu. Într-o postare a CUP SA, se arată că „în plus față de tehnologia clasică din prezent, această nouă variantă de utilizare a bacteriilor în procesul de epurare se diferențiază prin faptul că dă naștere unor noi familii de bacterii, capabile să le elimine, în același timp, pe cele ajunse la finalul ciclului de viață. Astfel, apa rezultată în urma epurării nu este doar limpede, ci și curățată de azot și fosfor, având parametrii corespunzători pentru a fi deversată în râuri. Respectăm flora și fauna acvatică, totul în concordanță cu cerințele actuale de protejare a mediului înconjurător.”
„Este o investiție benefică pentru orașul Adjud”
Stația de epurare Adjud, realizată în cadrul programului POS Mediu, are o valoare de aproximativ 3,7 milioane de euro. De această investiție vor beneficia aproximativ 20 de mii de persoane din localitățile Adjud și Ruginești. În cele două localități se află în derulare contractul „Rețele de apă și canalizare în gruparea Adjud“, parte integrantă din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Valoarea contractată este de 31.493.076,74 lei. Lucrările sunt realizate de societatea Hidroconstrucția SA București.
La Adjud vor fi realizate lucrări la sistemul de alimentare cu apă, respectiv: extinderea aducțiunii de apă pe o lungime de 3.347 metri, reabilitarea rețelelor de distribuție pe o lungime de 3.828 metri și extinderea rețelelor de distribuție pe o lungime de 9.464 metri; la sistemul de canalizare va fi reabilitată rețeaua de canalizare pe o lungime de 689 metri și va fi extinsă rețeaua pe o lungime de 4.362 metri. La Ruginești vor fi realizate lucrări la sistemul de canalizare, respectiv va fi extinsă rețeaua pe o lungime de 8.534 metri, vor fi extinse 5 staţii de pompare ape uzate și conductele de refulare pe o lungime de 5.709 metri. Perioada de execuție a lucrărilor este de 20 luni + 36 luni perioada de garanție.
Primarul PSD Constantin Armencea a declarat că investițiile în alimentare cu apă și canalizare au dus la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din municipiul Adjud. „Este o investiție benefică pentru orașul Adjud, deoarece s-a schimbat foarte mult calitatea serviciilor care au fost îmbunătățite enorm. Dacă în urmă cu 20 de ani aveam apă cu program câteva ore pe zi, iată că acum avem sisteme de alimentare cu apă și canalizare moderne, care funcționează non stop, iar prin implementarea celei de-a doua etape a proiectului Vranceaqua, inițiat de președintele Marian Oprișan și derulat de Consiliul Județean Vrancea prin operatorul regional CUP SA, toate locuințele vor fi racordate la apă și canalizare“, a precizat primarul Constantin Armencea.
Stația de epurare Odobești a costat 3,7 milioane de euro
Stația de epurare Odobești este realizată în cadrul programului POS Mediu cu o valoare de aproximativ 3,7 milioane de euro. De această investiție vor beneficia aproximativ 21 de mii de persoane din localitățile Odobești, Vîrteșcoiu, Broșteni, Jariștea, Bolotești. Legat de acest obiectiv se mai află în derulare contractul de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești, care face parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Contractul privind rețelele de apă și canalizare în gruparea Odobești are o valoare contractată de 47.935.333,90 lei. Lucrările vor fi realizate de societatea Hidroconstrucția SA București. Perioada de execuție a lucrărilor este de 24 luni, la care se adaugă 36 de luni, perioada de garanție a lucrărilor. Contractul privind realizarea de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești vizează execuția de lucrări în localitățile Odobești, Bolotești și Jariștea. Lucrările constau în realizarea a peste 29 de kilometri de rețele de canalizare, inclusiv racorduri, construirea a 12 stații de pompare apă uzată, construirea a aproape 12 kilometri de conducte de refulare, dar și construirea a peste 10 kilometri de rețele de distribuție a apei. De asemenea, va fi extinsă stația de tratare a apei de la Odobești, dar și mai multe rezervoare de înmagazinare a apei.
În 2004, apă potabilă două ore pe zi, în 2019, apă potabilă non stop!
După prezentarea noului procedeu de adăugare de biopreparate în fluxul tehnologic, primarul social-democrat al orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că dacă în anul 2004 apa era livrată cu program, acum locuitorii orașului au apă potabilă non stop și sistem de canalizare pentru 92 la sută din populația orașului. „Vreau să ne amintim cu toții ceea ce însemna în anul 2004 rețeaua de canalizare și alimentare cu apă, dar și stația de epurare a apelor uzate. Aveam o stație de epurare care făcea o decantare grosieră și aproape tot ce venea din rețeaua de canalizare a orașului ajungea în râul Milcov, făcând o poluare foarte mare. Odată cu realizarea acestei stații de epurare, cu noile tehnologii protejăm mediul înconjurător pentru viitorul copiilor noștri. La momentul actual, această investiție de 3,7 milioane de euro poate deservi o populație de 21 de mii de locuitori. Probabil că acei 21 de mii de locuitori vor fi la un moment dat doar în orașul Odobești, iar cel mai probabil că vom extinde capacitatea la această stație de epurare pentru a putea prelua toate comunele din jur“, a afirmat Daniel Nicolaș.
Acesta a arătat că acest proiect este foarte important și aduce un grad de civilizație avansat locuitorilor orașului Odobești. „Este un proiect de succes care arată încă o dată că implicarea Consiliului Județean și accesarea acestui proiect regional a rezolvat definitiv în județul Vrancea, pentru aproape toate localitățile, problema alimentării cu apă. Să nu uităm că timp de 30 de ani, până în anul 2006, apa era cu program, o oră dimineața și o oră și jumătate seara, cu noroc. Iată că azi, prin refacerea frontului de captare a apei de la Babele, prin acest proiect Vranceaqua al Consiliului Județean Vrancea, proiect inițiat de președintele Marian Oprișan, am ajuns în situația în care nu numai că avem apă 24 de ore din 24, dar avem și posibilitatea să legăm la rețeaua de alimentare cu apă a orașului toate localitățile din jurul orașului și chiar mai departe, până la Tîmboiești. Este un proiect extrem de important pentru noi și care aduce un grad de civilizație avansat locuitorilor orașului Odobești“, a mai spus primarul Daniel Nicolaș.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, a declarat că prin aplicarea unui nou procedeu folosit la epurarea apelor uzate, este protejat mediul înconjurător și implicit pe vrânceni de ceea ce înseamnă poluare. „Vreau să vă mulțumesc în numele conducerii administrației județene pentru ceea ce ați realizat, pentru acest nou început, dacă se poate spune așa, în domeniul apelor uzate, unde ați introdus această nouă tehnologie și ne bucurăm că noi vrâncenii avem parte de apă potabilă de cea mai bună calitate, dar și de un sistem modern de epurare a apelor uzate“, a precizat vicepreședintele Dănuț Cristian.
Material comandat de PSD Vrancea. Cod mandatar financiar 41190008
FOTO – Ciprian DUMITRU