Conferința națională „Ecoul plurilingvismului prin interculturalitate”, dedicată aniversării a 150 de ani de învățământ pedagogic în Vrancea, a avut loc ieri, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. La acest eveniment au participat în calitate de invitați: viceprimarul Municipiului Focșani Ionuț Mersoiu, inspectorul școlar general Dorin Cristea, inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru, inspectorul școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare Mihaela Simion, inspectorul școlar Adriana Bratu, profesor doctor Irina Cosovanu. De asemenea, au mai fost prezenți invitați de la: Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Institutul Francez București și profesori de limbi străine din țară, care au fost întâmpinați tradițional cu pâine și sare.
Autoritățile vrâncene au felicitat Colegiul Pedagogic și au transmis mesaje de întâmpinare participanților din diferitele zone ale țării. „Le urez un bun venit invitaților noștri speciali. Primăria întotdeauna este și va fi alături de dumneavoastră, vă mulțumim pentru tot. Din partea domnului primar și a mea personal, vreau să vă urez sincere felicitări pentru acest eveniment minunat și să vă doresc succes și multă sănătate”, a transmis viceprimarul Municipiului Focșani Ionuț Mersoiu.
Cu ocazia acestei aniversări, inspectorul școlar general Dorin Cristea a felicitat Colegiul Pedagogic „pentru frumoasa vârstă pe care a împlinit-o și la mai mare“. „Vă spun un bun venit invitaților și mă bucur că ne întâlnim în această formulă. Felicit organizatorii acestei conferințe și doresc ca această conferință să fie o lecție de cultură pentru toată lumea. Mult succes în continuare”, a precizat acesta. „Le doresc invitaților noștri, domnilor profesori universitari, să se simtă bine la Focșani, pentru că Focșani-ul este un oraș cu suflet, cu inimă deschisă prin oamenii săi”, a spus inspectorul școlar general adjunct, Aurel Șelaru. „Această activitate este un elogiu adus diversității umane. Suntem diferiți, aparent vorbim limbi diferite, dar cred că majoritatea gândim și simțim la fel. Este un apel la unitate umană, la umanism”, a menționat și directorul Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focşani Felicia Panaite. Aceasta a reamintit că toate activitățile desfășurate până la sfârșitul anului calendaristic, la nivelul Colegiului Pedagogic, vor fi dedicate aniversării a 150 de ani de învățământ de specialitate.
În cadrul acestei conferințe au avut loc diferite activități festive, respectiv:
– recitaluri susținute de Corul de Cameră Jeunesse al Liceului de Artă Gh. Tattarescu din Focșani, dans modern oferit de elevii Școlii Generale nr. 7 Focșani, un moment artistic oferit de un elev al Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga din Focșani, dar și de câștigătoarea locului I la concursul național francochanson de la Buzău.
– premierea elevilor olimpici care au participat la Olimpiada de limbi romanice, faza județeană. Cu această ocazie s-au anunțat și rezultatele din etapa națională, organizată pentru limba franceză la Bistrița Năsăud, iar pentru limba italiană și spaniolă la Oradea.
– profesori francofoni din toată țara au participat la un concurs în care au expus lucrări, afișe, desene și postere ce au fost jurizate și premiate.
– expoziție de cărți de specialitate ale editurilor Nomina și Sitka, în holul Ateneului Popular.