VIDEO: Cannes 2019 – ”Family Romance, LLC”, de Werner Herzog, o poveste despre remediul japonez împotriva singurătăţii

0
17

Insolit, emoţionant, dar şi adevărat, ”Family Romance, LLC”, în regia lui Werner Herzog, prezentat în cadrul secţiunii Seances Speciale a Festivalului de Film de la Cannes, vorbeşte despre o practică răspândită în Japonia – servicii de închiriere a unor actori pentru a juca rolul unui membru al familiei sau al unui prieten apropiat, informează duminică AFP.

Regizorul german în vârstă de 76 de ani, neobosit explorator de noi teritorii, a rămas la fel de activ şi prolific, alternând neobosit între documentare şi filme de ficţiune, în ritmul unui proiect sau două pe an. Creaţia sa precedentă, ”Meeting Gorbachev”, a fost realizată în 2018 în colaborare cu regizorul Andre Singe şi zugrăveşte portretul fostului lider sovietic. În ”Family Romance, LLC”, Herzog analizează fenomenul japonez cunoscut sub denumirea ”rentaru furendo” – agenţii speciale de închiriere care încearcă să suplinească nevoi afective ale clienţilor lor inventând un membru de familie sau pur şi simplu o relaţie socială. „Când am auzit vorbind-se despre acest concept am crezut că face parte din domeniul SF. Am făcut câteva cercetări, dar nu doream să mă inspir din poveşti cu adevărat inventate. Scenariul şi dialogurile sunt scrise în totalitate de mine, mi-am imaginat totul. Este forma cea mai pură de ficţiune. Chiar şi scenariştii şi scriitorii profesionişti care mi-au citit scenariul au crezut că este un documentar”, a explicat Herzog pentru AFP.

Filmul spune povestea lui Mahiro, de 12 ani, care doreşte să-şi întâlnească tatăl pe care nu l-a văzut niciodată. Tatăl, Yuichi Ishii, care este în acelaşi timp şi regizorul şi actorul principal în acest mic spectacol al iluziilor, a fost angajat de mama lui Mahiro. Încetul cu încetul, adolescenta capătă încredere, se ataşează de acesta şi începe să i se confeseze, fără ca actorul care joacă rolul tatălui să îşi poată da seama cu adevărat dacă fata este la curent cu acest subterfugiu sau dacă ea crede cu adevărat în relaţia afectivă care se înfiripă. Yuichi, care îi relatează frecvent clientei sale, mama lui Mahiro, discuţiile şi momentele de afecţiune apărute între cei doi, simte că situaţia începe să-l afecteze, ”întrucât la ‘Family Romance’ nu trebuie să iubeşti sau să fii iubit”.

Filmată în Tokyo în plin sezon al cireşilor înfloriţi, pelicula pune în scenă şi alte situaţii cărora agenţia de închiriere trebuie să le facă faţă, cum ar fi dorinţa unei vârstnice de a câştiga o sumă mare la loterie, pe care o îndeplineşte apărând la uşa femeii cu un cec din carton pentru ca totul să pară mai veridic. Ficţiune pură, dar şi fals documentar – Yuichi Ishii, angajat de Herzog, exercită cu adevărat această meserie, de ”actor de viaţă cotidiană” -, ”Family Romance, LLC” filmează de aproape emoţiile ascunse şi impresionează în mod categoric prin cadrul final, care îl readuce pe actor în propria realitate, notează AFP.

Pentru Herzog, regizorul peliculei ”Aguirre, mânia lui Dumnezeu” (1972), povestea reprezintă pretextul unei subtile puneri în abis a ceea ce înseamnă meseria de actor şi de regizor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here