GALERIE FOTO: „Prietenii lui Vlahuță“, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bordești

0
569

În zilele de 17 și 18 mai 2019, au fost organizate manifestările culturale „Prietenii lui Vlahuță“ de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria și Consiliul Local Bordești, Asociația PROVITA Bordești și Parohia Bordești. Parteneri au fost Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism, ACASSA Bordești, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria filiala Vrancea, Mănăstirea Recea, Muzeul Vrancei, școlile gimnaziale din Jitia, Cândești, Dumbrăveni, Gugești, Popești, Urechești și „Alexandru Vlahuță“ din Focșani. Invitați speciali au fost elevi și părinți de la Liceul Teoretic Vlad Ioviță din Cocieri, raionul Dubăsari, Republica Moldova, grup condus de profesoara Tatiana Gherbiș.

A IV-a ediție a Simpozionului Bordești – Brâncoveanu a deschis seria manifestărilor culturale „Prietenii lui Vlahuță“ ce s-a desfășurat în incinta bisericii brâncovenești Adormirea Maicii Domnului din localitate. Adrian Gavrilă, viceprimarul comunei Bordești, a spus că acest eveniment nu era posibil fără efortul tuturor celor implicați și că Alexandru Vlahuță a contribuit la salvarea Mănăstirii Brâncoveanu. „Simpozionul „Bordești – Brâncoveanu”, ajuns la a patra ediție, este posibil pentru că printr-o unire culturală, prin efortul unor persoane care provin din medii diverse a dus la realizarea lui. Remarc acum, aici, că valorile istorice și culturale ne unesc, evocarea personalității scriitorului Alexandru Vlahuță, fiind sărbătorită pe ambele părți ale râului Râmna. Acesta este marele avantaj al culturii: nu are granițe fizice sau în timp. Alexandru Vlahuță, deși a locuit la Dragosloveni, este la fel de iubit la Bordești cum este la Dumbrăveni, Popești și nu numai. Intervenția lui Alexandru Vlahuță, a marelui istoric Nicolae Iorga și a prietenilor lor a însemnat nu doar salvarea lăcașului de cult, Biserica Mănăstirii Brâncoveanu, dar și a picturii interioare realizate de Pârvu Mutu, renumit pictor bisericesc al perioadei brâncovenești”, a spus viceprimarul.

Au mai vorbit profesorul Ionuț Bercaru – inițiatorul și amfitrionul simpozionului, preotul paroh Dan Burducea, reprezentantul Ministerului Culturii și Identității Naționale, dr. Mihaela Iacob, și directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu, profesoara Manuela Crintea de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Dumbrăveni și profesorul Sorin Pantelimon de la Școala Gimnazială Jitia. Traian Negulescu a anunțat editarea unei serii de pliante informative despre monumentele județului Vrancea și a prezentat primul pliant din serie, dedicat Bisericii Brâncovenești Adormirea Maicii Domnului din Bordești.

Inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru i-a îndemnat pe toți să ducă mai departe istoria locurilor, pentru că este o datorie morală: „Să știți că eu nu am pregătit un discurs, ci totdeauna când vorbesc mă uit în ochii colegilor, mă uit în ochii dumneavoastră și spun lucruri pe care fiecare dintre noi trebuie să le trăiască ca un adevărat român. Lucrurile bune se fac împreună și dacă există această conlucrare între toate instituțiile, iată că avem de ce să fim mândri. Astăzi (sâmbătă-n.r.), la Bordești, trăim românește, la Bordești ne dăm mână cu mână în așa fel încât să ducem mai departe istoria acestor locuri și să fim mândri de înaintașii noștri. Așa cum spunea și domnul viceprimar, modernismul care trebuie să ajungă în satele din România, și în Bordești, nu trebuie să ne facă să uităm de tradiții, de cultură, de folclor. Sunt lucruri care ne definesc pe noi că nație și avem obligația morală să le ducem mai departe. Vă mulțumesc pentru că gândurile dumneavoastră și trăirea sunt de aici, din suflet. Vreau să vă asigur de toată deschiderea noastră, a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, și țin să mulțumesc doamnelor director de la Bordești, de la Dumbrăveni, colegului meu de la Jitia, pentru că educația o facem de la cea mai fragedă vârstă. Împreună, așa cum vă spuneam, se fac lucrurile bune, avem această menire. Vă doresc sănătate, pentru că este cea mai importantă“.

Cei prezenți s-au bucurat de un concert de pianină susținut de copii cu autism, prezentat de Georgeta Crișu, președintele Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism, care a vorbit despre nevoia de atenție și despre frumusețea și inteligența fiecărui copil.

Pe 18 mai au fost vizitate muzeele focșănene, iar după-amiază au urmat: traseul turistic „Pe urmele lui Alexandru Vlahuță“, cu vizită la Cimitirul de onoare româno-german de la Bordești, Monumentul eroilor bordeșteni, Colecția muzeală școlară Gheorghe Asănache, Biserica brâncovenească Adormirea Maicii Domnului din Bordești și Casa memorială Alexandru Vlahuță din Dragosloveni.

Preotul paroh Dan Burducea a menționat că datorită iubitorilor de neam și de cultură, biserica s-a reînălțat după ce timp de 100 de ani a fost lăsată în paragină: „Hristos a Înviat! Mă bucur că iată, măcar o dată pe an, locul acesta binecuvântat de Dumnezeu, mai ales prin prezența acestei sfinte biserici, care este nu doar un monument de istorie, ci mai ales un moment de credință și de cultură românească, mă bucur că o dată pe an acest loc prinde viață. Și pentru aceasta vă mulțumim că v-ați ostenit să fiți prezenți aici, alături de noi, și sper că ziua să rămână nu doar în mintea dumneavoastră ci, mai ales, în sufletele dumneavoastră. Locul acesta și biserica aceasta au fost lăsate în părăginire și eu sincer nu am crezut că vom mai putea să revedem frumusețea arhitecturală a acestui locaș de cult așa cum a fost era odinioară. Însă datorită voinței lui Dumnezeu, datorită străduinței oamenilor și datorită iubitorilor de neam și de cultură biserica această s-a reînălțat, iar noi astăzi venim mai întâi cu curiozitate, mai apoi cu bucurie să vedem ce au lăsat înaintașii noștri și, totodată, sper că fiecare dintre noi măcar să fim îmboldiți de gândul ca să păstrăm ceea ce ne-au lăsat dinaintea noastră și dacă putem, să adăugăm și noi lucruri frumoase care să dăinuiască peste timp. Ziua de astăzi (sâmbătă-n.r.) este o bucurie pentru noi bordeștenii și bucuria aceasta vine mai ales din prezența dumneavoastră. De aceea, vă mulțumim și rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și toate eforturile depuse să vi le răsplătească din plin“. Pe 19 mai, în ziua plecării spre Republica Moldova, elevii din Cocieri au fost oaspeții Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” din Focșani, unde au participat activ la o reuniune a cercului de teatru.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care direct sau indirect, au contribuit la buna organizare a manifestărilor: Primăria și Consiliul Local Bordești, Asociația PROVITA Bordești, Școala gimnazială „Învățător Gheorghe Asănache” Bordești, Parohia Bordești, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism, ACASSA Bordești, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Vrancea, Liceul Teoretic „Vlad Ioviță”, Cocieri, Republica Moldova, școlile gimnaziale din Jitia, Cândești, Dumbrăveni, Gugești, Popești, Urechești. Mulțumesc sponsorilor: SC Zanfir Focșani, SC Madvir Bordești, SC Vingex Urechești, SC Hanul dintre vii Popești. Mulțumesc tuturor celor prezenți! Și lui Liviu Iritz pentru fotografii!“, a spus profesorul Ionuț Bercaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here