“O minte fără carte e ca o pasăre fără aripi”, spune un citat din popor, plin de înțelepciune. În contextul în care anul 2019 a fost declarat Anul Cărții în țara noastră, Consiliul Județean Vrancea încurajează lectura în rândul tinerilor și organizează pe parcursul a trei zile (21-23 mai 2019) evenimentul ”Liniște, la Balada se citește!”, la Sala Balada din Focșani și la Casa de Cultură din Adjud.
Elevii vrânceni din clasa a XII-a vor fi provocați la lectură și la dezbateri interactive pe marginea cărților de două personalități din lumea culturală și mass media: actrița Monica Davidescu și realizatorul tv Florin Sasca (emisiunea “Cu lumea în cap” – Prima TV), alături de reprezentanții Editurii Litera.
Evenimentul, care își propune să aducă în prim-plan importanța cărților în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, este inițiat și promovat de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan. ”Mă bucur foarte mult că punem în practică acest proiect. Am mare încredere în generația viitoare, tinerii sunt cel mai de preț capital al țării noastre. Încurajez lectura în rândul copiilor și adolescenților, pentru că la această vârstă cărțile sunt esențiale pentru dezvoltarea gândirii și a imaginației și, în același timp, sunt importante repere care îi pot ajuta pe tineri să își aleagă meseria pe care o vor practica”, afirmă președintele Consiliului Județean Vrancea.
Pe parcursul celor trei zile, 2.400 de elevi vor participa la evenimentele programate la Focșani, de marți până joi între orele 10.00-12.00 și 12.00-14.00, iar joi la Adjud. Fiecare elev va primi cadou un kit cultural care cuprinde o sacoșă din pânză, personalizată cu grafica evenimentului, o carte de istorie a românilor, o carte de călătorii, semne de carte și stickere. În interiorul kiturilor se vor afla și cartoline cu numere unice pe baza cărora va fi organizată o tombolă cu premii în cărți și tablete.
Calitatea vieții unui adult depinde în mare parte de lecturile făcute în perioada adolescenței și de măsura în care a fost îndemnat sau inspirat să citească. Din păcate, statisticile despre obișnuințele de lectură în rândul tinerilor români realizate la nivel european situează România pe ultimele locuri din clasament. Pornind de la această realitate, la finalul anului trecut, Parlamentul României a adoptat legea nr. 357, denumită Anul cărții, prin care 2019 a fost declarat anul cărții în țara noastră, prilej cu care autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și/sau financiar pentru organizarea de proiecte și evenimente culturale dedicate cărții și lecturii. În baza acestei legi, în Anul cărții a fost lansat și programul național „România citește”, prin care, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar se organizează proiecte, evenimente, întâlniri și dezbateri dedicate cărții.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea
19 mai 2019