Astăzi vorbim în continuare despre alte drepturi și obligații ale asociaților într-o societate.
De principiu, bunurile sociale pot fi folosite de asociați doar în interesul societății conform destinației lor, în așa fel încât să nu stânjenească drepturile celorlalți asociați. Dacă însă un asociat le întrebuințează în folosul său ori al altuia fără a avea acordul scris al celorlalți, atunci el va trebui să restituie societății toate beneficiile rezultate. De asemenea, el va trebui să acopere daunele care ar putea să rezulte în această situație.
Fondurile comune pot fi utilizate pentru cheltuieli în interesul societății și doar așa cum s-a stabilit de comun acord, asociatul care încalcă aceste obligații fiind răspunzător atât de sumele pe care le-a luat, cât și de toate daunele – interese care ar putea rezulta. Pe de altă parte, legea acordă posibilitatea prin contractul de societate ca asociații să ia sume de bani pentru cheltuielile lor particulare.
Activitatea unei societăți implică anumite cheltuieli pe care aceasta trebuie să le suporte din fondurile proprii. Dacă unul dintre asociați face cheltuieli pentru societate din banii săi, atunci acesta are dreptul să îi fie restituite aceste cheltuieli, precum și să fie remunerat pentru datoriile sau pierderile pe care și le-a asumat sau suferit acționând cu bună – credință în interesul societății.
Pe de altă parte, acesta nu poate compensa cheltuielile și pierderile menționate anterior cu datoriile pe care acesta le are față de societate și nici paguba pe care a cauzat-o societății din culpa sa cu foloasele pe care i le-a adus prin diferite operațiuni. Legea interzice de asemenea, compensarea datoriei unui terț față de societate și creanța acestuia asupra unui asociat.
Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.
AVOCAT MANUELA FLOREA