Soluții pentru blocajul PNL-iștilor în privința transportului public din Focșani și comunele limitrofe

0
1454

Primăria Focșani va retrage trei autobuze acordate societății Transport Public pentru a debloca situația proiectelor europene de 50 milioane euro pe care administrația locală riscă să le piardă din cauza opoziției consilierilor liberali. Primarul Cristi Misăilă a spus că proiectul prin care serviciul de transport public din municipiu era delegat societății de Transport Public, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de transport public local prin curse regulate – „Asociația Metropolitan Trans” – avea nevoie de două treimi din votul consilierilor deoarece societatea folosea trei autobuze cumpărate de Primărie în 2009.

Acestea erau date societății de Transport Public și, fiind vorba de patrimoniu, proiectul de hotărâre avea nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor locali. Ca de obicei, consilierii liberali nu au fost de acord, pretextul fiind că transportul public din Focșani nu ar trebui extins în comunele limitrofe, ca și cum oamenii din Gologanu, Vînători, Cîmpineanca, Răstoaca, Milcovul nu merită să beneficieze de condiții civilizate atunci când fac naveta spre locurile de muncă din municipiu.

Dacă cele trei autobuze vor fi preluate de Primărie, atunci proiectul de hotărâre menționat va putea fi votat doar cu majoritatea simplă a consilierilor locali din Focșani. Primarul Cristi Misăilă ne-a spus că proiectul de hotărâre respectiv va fi repus pe ordinea de zi la următoarea ședință a Consiliului Local iar atunci vor fi suficiente voturile majorității PSD-ALDE.

Reamintim că proiectul de hotărâre privind avizarea documentației de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public local de călători prin curse regulate și acordarea mandatului special Primarului municipiului Focșani să aprobe întreaga documentație de atribuire în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de transport public local prin curse regulate, „Asociația Metropolitan Trans” este obligatoriu pentru îndeplinirea criteriilor impuse la accesarea fondurilor europene acordate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiție 4e, Obiectivul specific 4.1 –Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

În acest caz, Primăria Focșani are mai multe proiecte depuse pentru obținerea finanțării europene, inclusiv în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cel mai mare proiect este „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani, în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, care are o valoare de peste 73,6 milioane lei. Proiectul prevede înființarea de sensuri giratorii la intrarea în Focșani dinspre Golești și la intersecția șoselei de centură cu strada Revoluției, la fostul Praktiker. Complementare acestui proiect sunt alte investiții pentru semafoare inteligente folosite la fluidizarea traficului, sistem de management al traficului sau realizarea de piste pentru bicicliști. De asemenea, municipalitatea focșăneană vrea să dezvolte transportul public prin achiziția a 35 autobuze electrice. 20 de autobuze vor fi achiziționate printr-un proiectul comun cu Ministerul Dezvoltării iar 15 autobuze electrice printr-un proiect de trei milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here