Șase fermieri vrânceni primesc bani pentru cultivarea usturoiului

0
288

Cultivatorii de usturoi vor primi un sprijin mai mare de la bugetul de stat prin programul de sprijin care a fost demarat în acest an. Decizia a fost luată în ultima ședință de guvern, când a fost aprobată creşterea sprijinului pentru cultivatorii de usturoi, de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar. Astfel, cuantumul sprijinului financiar creşte la 13950 de lei pe hectar. Prin acest program de ajutor de minimis este susținută menţinerea culturilor de usturoi în zonele cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe. La nivelul județului Vrancea sunt șase agriculturi care s-au înscris în programul guvernamental, cu o suprafață de peste 6,1 hectare. Cea mai mare suprafață este la Răcoasa, cu peste două hectare.

O altă decizie luată în ultima ședință de guvern a fost cea de prelungire a perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate până la data de 15 iunie 2019. Măsura era necesară având în vedere fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara acestui an, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor, precum și replantarea acestora.

Programul de sprijin pentru tomate se află în al treilea an de implementare, fiind asigurate roșii în piețe și magazine începând cu luna mai și până în decembrie.

Condițiile pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an sunt: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp; să obțină o producție de minimim 2 kilograme de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here