GALERIE FOTO: Elevi de la Liceul Teoretic Spiru Haret Chişinău, în vizită la Colegiul Economic și prin Vrancea

0
834

A doua jumătate a săptămânii trecute a fost încărcată de evenimente la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu“, unde a avut loc întâlnirea unui grup de opt cadre didactice şi 11 elevi de la Liceul Teoretic „Spiru Haret“ din Chişinău, Republica Moldova, cu profesori şi elevi de la liceul focșănean. Cele două instituţii au derulat împreună un proiect de parteneriat cu titlul „Diversitatea în familie, şcoală şi societate“, început în urmă cu doi ani. Sunt implicaţi aproximativ 60 de elevi și 7 cadre didactice din cele două şcoli, coordonatorii din partea Colegiului Economic fiind profesoarele Tatiana Hordună, Daniela Cazacu, Cătălina Lupu și Dorin Cristea, inspector şcolar general, iar din partea liceului din Chişinău profesoarele Larisa Apreutesei, Lica Bucătaru şi Elena Melnic.

Beneficiari direcţi sunt elevii din ambele instituţii şcolare. „Elevii și profesorii din cele două instituţii au avut şansa de a se cunoaşte mai bine, de a împărtăşi din succesele lor, de a-şi face cunoscute activităţile pe plan local, dar şi naţional şi internaţional, de a comunica și de a lega adevărate prietenii“, a transmis profesoara Tatiana Hordună.

La întâlnirea de la Colegiul Economic, au participat atât profesori şi elevi din cele două şcoli, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Din partea Inspectoratului Şcolar Județean Vrancea au luat cuvântul Dorin Cristea, inspector şcolar general, şi Aurel Şelaru, inspector şcolar general adjunct. Ionel Cel-Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a lăudat iniţiativa profesorilor coordonatori de a lansa acest proiect. Adrian Atarcicov, profesor la Colegiul Unirea, a oferit o lecție de istorie. A urmat o vizită în Piaţa Unirii, apoi vizionarea spectacolului „Bolnavul închipuit” de Molière la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”.

Ziua de 10 mai a început cu o cu vizită la Primăria Focșani, unde profesorii și elevii de la Chişinău, însoţiţi de colegii de la Colegiul Economic, au fost primiți de Ionuț Mersoiu, viceprimar al Municipiului Focşani. Au avut loc o serie de discuţii pe marginea proiectului, urmate de un tur al acestei instituţii, apoi au fost vizitate obiective importante din judeţ, precum Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vrancea, Muzeul de Istorie, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”, Mausoleul de la Mărășești şi Crama Gîrboiu. Momentul culminant al zilei l-a reprezentat interacțiunea cu copiii de la Centrul de zi „Dănuț“, din Broşteni, unde au fost întâmpinaţi cu o mare căldură sufletească de coordonatoarea unității, Elisaveta Norocea.

Pe 11 mai a fost vizitat Focul Viu de la Andreiașu de Jos, un loc care a surprins vizitatorii prin unicitate şi frumuseţe. Profesoara de istorie Elena Melnic de la liceul din Chişinău a transmis: „Acest proiect, prin activitățile realizate, ne-a unit și ne-a îmbogățit (…). Ceea ce ne-a impresionat, însă, cel mai mult, a fost întâlnirea cu copiii și cu doamna Elisaveta Norocea de la Centrul de zi „Dănuț“ de la Broșteni, Vrancea. Doamna Norocea, prin mărinimia, generozitatea și grija pe care le-o poartă copiilor, ne-a oferit o lecție de cumsecădenie și omenie“.

Impresiile elevilor şi profesorilor despre această excursie au fost pe măsura aşteptărilor. „Excursia la Focșani a reușit să mă impresioneze prin frumusețea și istoria locurilor vizitate, precum Mausoleul de la Mărășești sau Ateneul Popular ,,Maior Gheorghe Pastia“. Inițial, m-am informat despre Focșani și am descoperit că este destul de mic, totuși atmosfera excepțională prezentă în acest oraș m-a făcut să mă simt ca acasă. Țin să mulțumesc coordonatorilor proiectului ,,Diversitatea în școală, familie și societate” pentru amabilitatea, ospitalitatea și căldura cu care ne-au primit. Aș reveni cu drag în Focșani, fiindcă toate sentimentele plăcute pe care le-am trăit mi s-au impregnat puternic în suflet”, a povestit Livia Beldiga.

Tatiana Horduna, de la Colegiul Economic Focșani, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect și își dorește ca acesta să aibă continuitate deoarece este un proiect benefic societății, prin intermediul căruia toți avem de învățat ceva nou. „Coordonatorii proiectului şi-au propus, prin aceste activităţi, ca elevii să conştientizeze faptul că diversitatea din familie/ şcoală şi societate este benefică, fiecare persoană aduce un plus societăţii din care face parte. Toleranţa, acceptarea celuilalt, recunoaşterea meritelor şi a calităţilor sale ne vor face pe fiecare dintre noi mai buni, ne vom îmbogăţi din cultura, tradiţiile, valorile şi experienţele celorlalţi. Sperăm ca acest proiect să continue şi în anii următori, iar beneficiarii lui să fie atât elevii şi profesorii, cât şi membrii societăţii. Aducem mulţumiri conducerii Colegiului Economic, doamnelor director Bocsok Gabriela şi Tudor Mihaela, dar şi autorităţilor locale, care ne-au sprijinit mult în acest proiect, asigurându-i succesul. Considerăm că lucrurile frumoase nu pot fi făcute decât împreună”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here