Dosarul fraudării fondurilor europene de la Obştea Tulnici: 18 inculpați achitaţi, unul condamnat

0
1156

Doar unul dintre cei 19 inculpaţi, judecaţi într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene de la Obştea Tulnici, a fost condamnat la închisoare. Este vorba despre Costel Nicoară, fost preşedinte al Obştii de Moşneni Tulnici, care a primit o condamnare cu suspendare. Soluţia în dosar, care s-a judecat la Tribunalul Brăila şi în care are calitatea de inculpat şi actualul primar al comunei Tulnici, Aurel Boţu, dar şi actualul preşedinte al obştii, Alin Olteanu, a fost dată la finele săptămânii trecute şi nu este definitivă.

Astfel, magistraţii de la Tribunalul Brăila au dispus schimbarea  încadrărilor juridice a faptelor şi achitarea inculpaţilor, cu excepţia lui Nicoară Costel. “(…) dispune achitarea inculpaţilor (…) cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. (…) complicitate la comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (…) întrucât fapta nu există. (…) complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…) întrucât fapta nu există. (…) înşelăciune în formă continuată (…) întrucât fapta nu există. (…) complicitate la comiterea infracţiunii de înşelăciune (…) întrucât fapta nu există. (…) primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. (…)  comiterea infracţiunii de înşelăciune (…) întrucât fapta nu există. (…) comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (…)  întrucât fapta nu există. (…) comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (…) întrucât fapta nu există. (…) comiterea infracţiunii de înşelăciune (…) întrucât fapta nu există. (…) dispune achitarea inculpatului Nicoară Costel cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. (…) condamnă pe inculpatul Nicoară Costel la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile (…) pe o durată de 2 ani pentru comiterea infracţiunii de delapidare în dauna părţii civile SC Ocolul Silvic Privat Obstea Tulnici SRL, faptă săvârşită în luna mai 2011. (…) la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosire cu rea-credinţa, de către administratorul societăţii, a creditului de care se bucura societatea pentru a favoriza o altă societate, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect în dauna părţii civile SC Ocolul Silvic Privat Obstea Tulnici SRL, faptă săvârşită în luna mai 2011. (…) dispune contopirea pedepselor principale aplicate de 2 ani închisoare şi 1 an închisoare, inculpatul Nicoară Costel urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 4 luni închisoare, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, în total va executa o pedeapsă principală rezultantă de 2 ani şi 4 luni închisoare(…)”, se arată în hotărârea instanţei. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Magistraţii i-au impus să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tulnici sau la biserica din aceeaşi localitate pe o perioadă de 90 zile lucrătoare.

Instanţa a dispus ridicarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor: Olteanu Alin Daniel, Botu Aurel, Bulimej Vasile, Grobnicu Valerică, Danţis Vasile, Negru Corneliu, Păun Lucica, Stanciu Vasilica, Bîznă Florin, Olteanu Nicu Florin, Baraghin Silică, Gherman Cristinel Laurenţiu şi Gheorghiţă Vasile. În schimb s-a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Nicoară Costel, până la concurenţa sumei de 36.528 lei.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în vara anului 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene contractate de Obşte prin intermediul APIA. După 6 ani de judecată, magistratii de la Tribunalul Brăila au schimbat încadrările juridice ale faptelor şi au dispus achitarea a 18 dintre inculpaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here