GALERIE FOTO: Valea Neagră – Schitul dăruit lui Dumnezeu de mocanii Vrancei

0
1023

Povestea înființării lăcașului de cult Valea Neagră poate fi urmărită pe diferite surse on-line sau documentare și din consultarea lor rapidă aflăm că, la mijlocul veacului al XVII-lea, un grup de călugări ruși fugiți din calea răutăților mai-marilor Imperiului Țarist, purtând asupra lor, cu deosebită grijă, o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au ajuns prin părțile noastre. Au trecut pe la mănăstirile din sudul județului Vrancea, Vărzărești și Poiana Mărului, și apoi au luat-o spre vest, către Țara Vrancei, pentru a întemeia acolo un lăcaș sfânt, unde să adăpostească comoara purtată de ei, icoana Fecioarei Maria, și să aducă slava lui Dumnezeu prin rugăciune.

Au poposit pe platoul de la confluența râului Năruja cu pârâul Valea Neagră și neavând mijloace materiale pentru a ridica o biserică, au început să țină slujbele în mijlocul naturii, până când mocanii au înțeles că a venit momentul să le sară în ajutor. Au lărgit poiana călugărilor, au adus lemn pentru lăcașul de cult și pentru chiliile viețuitorilor, au construit toate acestea cu multă sârguință și le-au dăruit, pe toate, sfinților părinți.

Icoana făcătoare de minuni a fost așezată la loc de cinste pentru a-și îndeplini din plin, dar și pe merit, puterile ei divine. Cel puțin așa s-a zvonit în toată Țara Vrancei și se pare că lucrurile s-au derulat cam așa: Când a avut loc secularizarea averilor mănăstirești, la 1863, statul nici nu a îndrăznit să se atingă de averea schitului Valea Neagră, pentru că acest așezământ primise multe donații de la obștile vrâncene, constând în păduri, poieni, dealuri și goluri de munte. Chiar și muntele Tojanul le fusese dăruit de câțiva bătrâni din Spulber, dar aici actele nu au fost tocmai clare, așa că în prezent nu se știe ce-i cu această proprietate.

Cu toate acestea, sute de hectare de pădure, și unii zic că ar fi vorba de mii de hectare, acoperite cu vegetație forestieră și goluri de munte au ajuns în administrarea acestor călugări și nimeni, niciodată, nu a reușit să le clintească proprietatea, nici Cuza Vodă și nici regele Ferdinand la marea Lege Agrară din 1921, când le-au fost expropriate doar câteva poeni pentru a se întemeia un cătun în vecinătate, dar, cică, nu le-a mers prea bine la oamenii așezați în acele locuri, pe terenurile mănăstirii. Multe minuni se zice că ar mai fi făcut icoana cea dumnezeiască atât pentru oamenii care se rugau la ea cât și pentru călugarii de acolo. Când s-au revărsat trupele sovietice prin județul nostru, după 23 august 1944, icoana a umflat toate apele din munți așa că barbarii de la răsărit nu au mai reușit să prade și Țara Vrancei, neputând să treacă apa Putnei și celelalte râuri, nici cu tancurile. Când a fost seceta aceea groaznică de la 1946, călugarii au scos icoana făcătoare de minuni și au plimbat-o prin toate satele de la munte și au început niste ploi grozave de s-au făcut în zonă recolte fără seamăn și așa au scăpat toți mocanii de foamete.

Cât sunt de adevărate aceste zvonuri, nu se știe, dar, probabil, că și 1 % dacă ar fi așa și tot e ceva, cu atât mai mult cu cât, se zice, că persoanele din toată țara care s-au rugat la icoana făcătoare de minuni, dacă au avut credință, au reușit în ceea ce au cerut lui Dumnezeu. În fine, aceste lucruri sunt mai mult sau mai puțin cu putință de verificat și cine nu le crede, n-are decât, la fel și cine crede, n-are nimic de pierdut. Un lucru e clar și e bazat pe documente. După anul 2000 s-a ivit prilejul ca toți marii proprietarii de odinioară să fie despăgubiți cu ceea ce le-a confiscat regimul comunist, așa că și schitul Valea Neagră trebuia să-și recâștige drepturile sale funciare, conform documentelor de arhivă. Cât a reușit să obțină nu se știe, informațiile fiind bine zăvorâte în scriptele de la instituțiile despre care știm că au astfel de atribuțiuni.

Dar mare atenție, icoana Maicii Domnului e tot acolo și într-o zi sigur va mai face o minune, anume aceea ca donațiile lăsate schitului de strămoșii vrâncenilor să revină proprietarului îndreptățit și nu la alți impostori.

Florin Marian Dîrdală, Arhivele Naționale Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here