Filmul ‘Roma’, marele câştigător al Premiilor Platino 2019 ale cinematografiei ibero-americane cu cinci trofee

0
16

După ce a triumfat la premiile Oscar, Bafta şi Goya, duminică a fost industria filmului ibero-american cea care a recompensat lungmetrajul ‘Roma’, al regizorului mexican Alfonso Cuarón, cu cinci premii Platino, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, relatează EFE. Totul anticipa că va fi o seară magică pentru filmul mexican, având în vedere că pornea ca favorit cu 9 nominalizări. Nu a dezamăgit aşteptările primind în total cinci statuete, la cea de-a VI-a ediţie a Premiilor Platino ale cinematografiei ibero-americane, desfăşurată în localitatea balneară Riviera Maya, pentru al doilea an consecutiv.

Pe lângă principalele trofee, Roma a fost recompensat pentru cel mai scenariu, cea mai bună imagine şi cel mai bun sunet Deoarece Alfonso Cuaron nu a putut asista la gală, a fost producătorul Nicolás Celis cel care a mulţumit pentru aceste premii în numele său, exclamând: „Trăiască cinematografia, trăiască Mexicul şi cât mai multe filme de calitate pentru toţi”. Filmul Roma, o poveste autobiografică a lui Cuaron, a făcut istorie anul acesta fiind nominalizată de Academia de la Hollywood atât pentru cel mai bun film cât şi la cel mai bun film străin şi a deschis o amplă dezbatere privind rolul indigenilor în societatea mexicană, graţie magistralei interpretări a actriţei Yalitza Aparicio.

Totuşi nici Yalitza Aparicio nici Marina de Tavira, ambele nominalizate pentru cea mai bună interpretare la premiile Oscar, nu au câştigat premiul Platino, care i-a revenit actriţei paraguayene Ana Brun, pentru rolul său din filmul ‘Las herederas’. Ana Brun a câştigat cu acest rol şi Ursul de Argint la Berlinale, un rol care i-a adus consacrarea cinematografică după o carieră petrecută mai mult în teatru. La primirea trofeului, actriţa a dedicat premiul actorilor şi producătorilor din ţara sa care lucrează „cu puţine resurse dar cu un mult talent”.

Spania şi-a lăsat amprenta asupra galei de duminică, după ce premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit spaniolului Antonio de la Torre, protagonistul filmului ‘El reino’ şi tot un serial spaniol, ‘Arde Madrid’, de Paco León şi Anna R. Costa, a câştigat premiul pentru cea mai bună producţie de televiziune. ‘Arde Madrid’, care prezintă povestea actriţei Ava Gardner în timpul şederii sale la Madrid în anii ’60, şi-a învins marele său rival, comedia mexicană de succes ‘La casa de las flores’.

Mexic, ţara gazdă, a primit în total şase statuete pentru cei mai buni actori într-un serial care i-au revenit lui Diego Luna, pentru ‘Narcos: México’, şi Ceciliei Suárez, pentru rolul său din ‘La casa de las flores’. Actriţa mexicană, alături de actorul spaniol Santiago Segura, au fost şi prezentatori ai ceremoniei. Filmul ‘Campeones’, laureat al premiilor Goya de anul acesta pentru cel mai bun film, a primit Premiul Platino pentru Educaţie şi Valori pentru ilustrarea unor personaje cu dizabilităţi intelectuale, în timp ce premiul pentru cel mai bun documentar i-a revenit lungmetrajului spaniol ‘El silencio de los otros’, despre lupta în justiţie a victimelor dictaturii lui Franco.

Premiul pentru cel mai bun fim de animaţie i-a revenit tot unui film spaniol, ‘Un día más con vida’, în regia lui Raúl de la Fuente, în timp ce premiile Platino pentru cea mai bună coloană sonoră originală şi cea mai bună regie de montaj au revenit tot unor producţii spaniole ‘Yuli’ şi ‘El Reino’. Unul dintre momentele cele mai emoţionante ale serii a fost când actorul mexican Tenoch Huerta a impresionat-o pe Yalitza Aparicio oferindu-i o floare în semn de admiraţie. Cei doi actori au cerut apoi asistenţilor la gală, bărbaţi şi femei, să-şi dea mâna în semn de colegialitate pentru toţi artiştii care fac parte din universul cinematografic.

Laureatul cu Premiul Platino de Onoare, cântăreţul spaniol Raphael, a ridicat apoi publicul în picioare, interpretând legendarul său cântec ‘Yo soy aquel’ şi transformând gala într-o seară de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here