Muzeul Prado, care îşi celebrează bicentenarul, restaurează şi pune în valoare o creaţie a pictorului Fra Angelico

0
15

Muzeul Prado, care îşi celebrează anul acesta bicentenarul, a prezentat miercuri opera restaurată ”Buna Vestire”, un altar realizat de maestrul Renaşterii italiene Fra Angelico, căruia muzeul din Madrid îi va consacra o expoziţie, potrivit AFP. Restauratorii muzeului madrilen au muncit mai mult de un an pentru a pune în valoare culorile vii şi luminozitatea operei, caracteristici ale artei pictorului şi călugărului florentin din secolul al XV-lea. Altarul, partea cea mai sfântă a bisericii şi reprezentând de cele mai multe ori scene biblice, înfăţişează, în cazul operei maestrului italian, Buna Vestire, momentul anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel. Într-una dintre părţile laterale, este redată scena alungării lui Adam şi a Evei din Paradis.

Realizat la mijlocul deceniului 1420-1430, altarul restaurat impresionează în mod special prin auriul aripilor arhanghelului şi al razei care traversează pictura, precum şi prin albastrul puternic al veşmântului purtat de Fecioară. „Am recuperat lumina albă intensă care învăluie întreaga compoziţie, am recuperat culorile strălucitoare şi transparente ale lui Fra Angelico”, a explicat pentru AFP restauratoarea operei, Almudena Sanchez.

Restaurarea, finanţată printr-o contribuţie de 150.000 de euro din partea a două asociaţii de mecenat, a constat, în principal, în eliminarea stratului de depuneri care întunecă nuanţele şi în redarea strălucirii originale a operei. Muzeul Prado, care a fost vizitat anul trecut de 2,9 milioane de persoane, va organiza, în perioada 28 mai – 15 septembrie, o expoziţie consacrată începuturilor Renaşterii, care avut loc în anii 1420-1430, la Florenţa, perioadă pentru care ”Buna Vestire” a lui Fra Angelico reprezintă opera principală.

Fra Angelico, născut Guido di Pietro, pictor şi călugăr florentin din secolul al XV-lea, este, împreună cu alţi florentini precum Masaccio şi Masolino, sculptorul Donatello şi arhitectul Brunelleschi, unul dintre pionierii artei renascentiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here