GALERIE FOTO: Eroii, comemorați la Monumentul Independenței din municipiul Focșani

0
385

Militarii garnizoanei Focșani, în parteneriat cu reprezentanții autorităților locale au participat joi, 9 mai, cu ocazia Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Europei și Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în Cel de-al Doilea Război Mondial, la ceremonia care a avut loc la Monumentul Independenței din strada Cuza Vodă din municipiu. Cei prezenți au adus un omagiu eroilor români căzuți pe câmpul de luptă. Ca-n fiecare an, evenimentul a fost organizat la Monumentul Independenței, ridicat în memoria soldaților putneni căzuți în Războiul de Independență.

Ceremonia a debutat cu acordarea onorului militar reprezentantului Guvernului în teritoriu de către comandantul Garnizoanei Focșani. A urmat Intonarea Imnului Național al României și a Imnului Uniunii Europene de către Muzica Militară a Garnizoanei Focșani. Preotul militar al Garnizoanei Focșani a oficiat serviciul religios, au fost susținute alocuțiunile autprităților, apoi a avut loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori de către reprezentanții instituțiilor locale. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților administrației publice, ai organizațiilor nonguvernamentale, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război și cadre militare în activitate, parlamentarii PSD de Vrancea, Rodica Boboc și Cristian Dumitrescu.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian, a transmis mesajul președintelui Marian Oprișan:

„În calendarul istoriei noastre, 9 Mai este o zi cu triplă semnificație. Astăzi, românii de pretutindeni celebrează Ziua Independenței României proclamată în anul 1877, dar sărbătoresc și Ziua Europei şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945, la care și-a adus contribuția din plin și țara noastră. La 9 Mai 1877 Parlamentul României a proclamat independența țării, făcând astfel ca dorința de secole a poporului să devină realitate. Tot pe 9 Mai, dar în 1950, s-au pus bazele actualei Uniuni Europene, organism din care, începând cu 2007, România face parte ca membru cu drepturi depline.

În această zi de sărbătoare, să ne aducem aminte că noi, românii, am fost întotdeauna uniți în momentele importante ale istoriei, pentru că numai împreună vom reuși să facem ca viitorul nostru și al României să fie cel pe care ni-l dorim cu toții pentru noi și copiii noștri. De asemenea, astăzi, sărbătorim valorile și principiile europene: democrația, respectul față de demnitatea umană, libertatea, supremația legii și respectarea drepturilor cetățenești. Odată cu bucuria de a fi parte integrantă a Uniunii Europene și membri cu drepturi depline ai acestei mari familii, să nu uităm însă să ne și închinăm în fața memoriei eroilor de la 1877, cei care prin eforturile și sacrificiile lor au clădit baza României moderne.

Cu această ocazie, doresc să transmit tuturor vrâncenilor, în numele conducerii Consiliului Județean Vrancea, la mulți ani! La mulți ani, vrânceni! La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”.

La rândul său, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a declarat: Aniversăm astăzi data de 9 mai, una foarte importantă prin prisma a ceea ce a însemnat această zi pentru noi de-a lungul timpului. În primul rând, vorbim de acea măreaţă zi în care Romania şi-a proclamat Independenţa, anul 1877 fiind cel în care poporul nostru s-a scuturat de sub jugul otoman şi şi-a luat soarta în propriile mâini. Luptele au fost crunte, iar duşmanul a înclinat steagul numai după ce fiecare dintre aceste redute a fost stropită din belşug cu sânge de român. Şi suntem mândri să spunem că în focul evenimentelor de la Griviţa, în primele rânduri ale atacului s-au aflat mereu Dorobanţii Regimentului 10 Focşani.

Istoria mai consemnează însă o zi de 9 mai legată tot de sacrificii, întrucât această dată reprezintă alături de anul 1945 sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Un sfârșit la care România a contribuit în mod determinant, prin trecerea de partea Forțelor Aliate. O dată prin faptul că astfel Germania a fost lipsită de aportul tehnic și militar românesc. Și în al doilea rând prin ofensiva dusă de ai noștri împotriva armatelor hitleriste dincolo de granițele țării. Iată dar că 9 mai înseamnă pentru poporul nostru deopotrivă realizări și imense jertfe făcute de ostașii români. Pentru toţi aceştia ne-am adunat astăzi aici. Să ne închinăm în faţa memoriei lor… şi să le mulţumim pentru că trebuie să le fim veşnic recunoscători acestor eroi-martiri. Fie ca Domnul Dumnezeu Să îi odihnească în pace!

Să știți însă că data de astăzi mai are o semnificație. Una în strânsă legătură cu cea de mai înainte, fără de care de fapt nici nu ar fi existat. Astfel, la 9 mai 1957, la inițiativa a șase state, s-au pus bazele actualei Uniuni Europene prin înființarea Comunității Economice Europene și a EURATOM. Iar anii următori au făcut ca această construcție economică și politică să devină o mare familie pentru nu mai puțin de 28 de state europene, printre care se numară și România. Este al 13 – lea an de când această aniversare este și a noastră, a românilor, pentru că de la 1 ianuarie 2007 suntem cu toții cetățeni europeni și avem aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni din UE. Și nu este deloc un număr cu ghinion, atâta vreme cât statisticile din ultima perioadă, atât cele naționale cât si cele locale, prezintă o creștere a veniturilor, a economiei și în general a nivelului de trai pentru toți românii.

Revenind însă la ceea ce spuneam mai devreme, avem astăzi o triplă aniversare, fiecare dintre cele trei momente fiind pentru noi cât se poate de marcante. Tocmai de aceea trebuie, dragii mei focșăneni, să fim astăzi, dar și în zilele și anii ce vor urma, demni urmași ai celor cărora le datorăm Ziua de 9 Mai!

Ei ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat DRAGOSTEA de NEAM și de ȚARĂ! Acum e rândul nostru să scriem Istoria mai departe și să împlinim spusa lui Petru Rareș, fiul Marelui Ștefan – ” Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!”

Este în sângele și în inima noastră de români! Și stiu că putem! Mai ales împreună! Pentru aceasta Țară, pentru Trecutul acestui Neam, dar mai ales pentru copiii copiilor noștri.

La Mulți Ani, Focșani! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Europa!”.

Prefectul județului, Sorin Hornea, a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan:

„Faptul că astăzi serbăm Ziua Europei, din postura deținerii pentru o perioadă de 6 luni a Președinției Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne amintească de cel puțin alte două evenimente fără de care această performanță a României, ca țară și ca națiune, nu ar fi fost posibilă: Independența României și Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. 9 mai – o zi cu întreită semnificație pentru noi, care reprezintă tot atâtea momente de mândrie și respect față de înaintașii noștri – români și cetățeni ai marii familii europene.

Sentimentele de mândrie și onoare pe care le simțim astăzi nu ar fi fost posibile fără jertfa ostașilor în Războiul de Independență, curajul și sacrificiul românilor din cel de-Al Doilea Război Mondial sau fără hotărârea și iscusința clasei politice postdecembriste.

Istoria este făcută de oameni. Așadar, fiecare dintre noi este important. Așa cum detaliile fac diferența și gesturile frumoase, acțiunile corecte, altruismul și înțelepciunea influențează parcursul unei țări, al comunității din care facem parte.

Cred în România și în români, cred în Uniunea Europeană și în parteneriatul care a adus progresul în viața noastră a tuturor, fiind convinsă că destinul nostru ca națiune se contopește cu cel european.

La 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, putem constata beneficiile acestui demers, precum și eforturile conjugate ale tuturor statelor membre de a se adapta noilor provocări, de a răspunde acestora cu proiecte care să întărească încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană.

Este important ca toți să înțelegem rolul pe care îl avem și să continuăm să fim parteneri de încredere în acest spațiu european, care duce mai departe dezideratele înaintașilor și creează un viitor sigur urmașilor! La mulți ani, Europa!“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here