Viziunea asupra viitorului educației, discutată de inspectorii școlari vrânceni

0
807

La sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea a fost prezentată luni, în cadrul ședinței de lucru a inspectorilor școlari, viziunea sistematică „Educația ne unește“ elaborată de Ministerul Educației Naționale. Au fost dezbătute, pe baza materialelor de studiu specifice, principalele aspecte asupra viitoarei educații în România, fiind apoi formulate concluzii și propuneri ce vizează o definire mai concretă a problematicii abordate. La dezbatere au participat toți inspectorii școlari, fiind stimulați să-și exprime opiniile cu privire la cele cinci valori care constituie educația viitorului:

1. Încrederea în integritatea și corectitudinea serviciului public de educație prin dezvoltarea convingerii copiilor că educația este valoroasă.

2. Echitate – satisfacerea în mod echitabil a intereselor fiecărei părți implicate în educație și tratarea nepărtinitoare a copilului/ tânărului din toate punctele de vedere.

3. Solidaritate – transfer real de bune practici având în vedere delegarea și asumarea de sarcini între actorii educației pentru reușita copilului.

4. Eficacitate – obiective clare, transparente și măsurabile, asumându-și fiecare cadru didactic îmbunătățirea permanentă a propriilor practici.

5. Autonomie – responsabilizarea fiecărui actor implicat în educație printr-o comunicare transparentă, urmărind interesul preșcolarului/ elevului.

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a lansat viziunea sistemică „Educația ne unește”, în cadrul unui eveniment organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ din București, ce a avut loc pe 29 martie. „Cred că educația este cel mai important capitol din viața fiecărui om, un veritabil liant social, iar educația, în general, și cu atât mai mult o educație a viitorului, trebuie să conțină și să implice aceste valori. Școala este un model integrator. În jurul școlii adunăm părinții, în jurul școlii adunăm comunitatea și, din această perspectivă, este esențial să reclădim încrederea în școală. Încrederea este temelia unei construcții durabile de școală destinată unei societăți moderne”, declara la acel moment ministrul.

Conform edu.ro, se va organiza cel puţin o dezbatere a viziunii „Educaţia ne uneşte” la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ primar, gimnazial și liceal, public și privat, până la data de 6 iunie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here