Continuă investițiile în sistemul național ANTIGRINDINĂ

0
425

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, alocarea sumelor de bani pentru continuarea investițiilor la Sistemul național antigrindină şi de creștere a precipitațiilor. Acest Sistem Național va fi extins la nivelul întregii țări pentru a asigura protecția populației și a economiei împotriva efectelor şi pagubelor provocate de căderile de grindină și a secetei severe. La nivelul județului Vrancea, anul acesta vor fi investite peste 7,6 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor și omologarea a zece puncte noi de lansare a rachetelor antingrindină în Vrancea și Galați, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Moldova. Acest buget asigură finanțarea pentru proiecte tehnice şi execuţie lucrări, dotări și operare pentru omologarea punctelor de lansare a rachetelor. Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor este o obligație asumată prin Programul de guvernare PSD, care prevede extinderea sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor, dezvoltarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor cu utilizarea rachetelor antigrindină, a generatoarelor terestre și a aviației; evitarea pierderilor de producție prin calamitarea culturilor agricole.

În Vrancea vor fi realizate lucrări la punctele de la Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche și Vulturu, astfel încât acestea să fie omologate în acest an. După omologare, acestea se vor adăuga celorlalte opt care funcționează la acest moment, respectiv Panciu, Bolotești, Varnița, Țifești, Ruginești, Vîrteșcoiu, Urechești și Vânători. Astfel, la finalul anului, în Vrancea vor fi 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în condițiile în care un punct de lansare protejează circa 12 mii hectare. Din cele aproximativ o sută de mii de hectare protejate acum, plantațiile de vie nobilă sunt de circa 25 mii hectare. Restul suprafeței, până la o sută mii hectare, sunt de cultură mare, suprafețe din bazinul legumicol al județului Vrancea, respectiv Garoafa, Vînători, Biliești, Suraia și alte localități la care se adaugă bunurile cetățenilor.

Nu trebuie uitată cultura vegetală pentru care fermierii fac tehnologie, iar costurile pentru un hectar depășesc patru mii de lei. Specialiștii spun că eficiența economică a intervențiilor active în atmosferă prin rachete antigrindină este de 1 /14 (reprezentând raportul investiții și cheltuieli / pierderi evitate). Acest lucru a fost simțit direct de către fermierii din zonele viticole, care în anii trecuți aveau pierderi însemnate din cauza căderilor masive de grindină în perioada verii.

Sistemul antigrindină, un proiect susținut de PSD

Investiția în sistemul antigrindină de la Vrancea este un proiect inițiat și susținut de președintele Consiliului Județean, vicepreședinte al PSD România, Marian Oprișan. Stația antigrindină din Vrancea a devenit operațională în urmă cu patru ani, odată cu primirea tuturor avizelor necesare pentru funcționarea rampelor de lansare. Anual sunt trase sute de rachete antigrindină de la punctele din Vrancea, ceea ce confirmă că județul nostru este considerat polul grindinei din România. În ceea ce privește cheltuielile cu funcționarea sistemului antigrindină, acestea sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului.

Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) este constituit ca infrastructură de concepție unitară, critică, asociată managementului situațiilor de urgență. Autoritatea publică centrală responsabilă cu managementul SNACP este AASNACP, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Lansarea rachetelor antigrindină depinde de protocoale de funcționare cu toate ministerele și instituțiile care au nave aeriene, fiind situații în anii anteriori când nu s-a putut interveni din cauza unor curse aeriene în zonele cu probleme. La fiecare punct de lansare a rachetelor lucrează șase operatori, iar programul este non stop în perioada aprilie – 15 octombrie. După fiecare tragere cu rachete, se fac verificări în zonele protejate, se fac poze, filme despre zonele unde s-a acționat.

Material comandat de PSD Vrancea. Cod mandatar financiar 41190008

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here