GALERIE FOTO: Elevă de la Unirea, premiu special la Olimpiada Națională de Religie

0
388

Opt elevi vrânceni au participat la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, ce a avut loc în Oradea. Au fost 600 de participanți din toată țara, iar lotul vrâncean s-a situat în jumătatea superioară a clasamentului, cu peste 80 puncte fiecare elev. Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, cu o slujbă de Te Deum, la care a participat Preasfințitul Părinte Șofronie.

Judeţul Vrancea a fost reprezentat de: Manea Daria Elena, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială „Al. Vlahuţă” Gugeşti, prof. îndrumător Hărăbor Maria, Petraru Anastasia, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială „Ion Bazgan”, Focşani, prof. îndrumător Ciobotaru Elena, Pistrui Daniela, clasa a VII-a Şcoala Gimnazială Vulcăneasa, prof. îndrumător Popa Viorica, Velica Emil, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu”, Dumbrăveni, prof. îndrumător Popa Viorel, Ţucă Valeria Mihaela, clasa a IX-a, Colegiul Economic „M. Kogălniceanu” Focşani, prof. îndrumător Pîrlog Daniela, Pătrăşcanu Mihail, clasa a X-a, C.N. „Al.I. Cuza”, Focşani, prof. îndrumător Pătrăşcanu Melania Emanuela, Dulgheru Andreea Amalia, clasa a XI-a, CN „Spiru Haret”, Focşani, prof. îndrumător Stanciu Nicoleta, Dragne Lavinia Ştefana, CN „Unirea” prof. îndrumător Buzăţelu Romulus, care a primit și premiul special, oferit de Patriarhia Ortodoxă Română pentru rezultatele deosebite.

Episcopul Oradiei le-a spus elevilor că sunt privilegiați că pot studia religia în școală, deoarece pe vremea sa nu era permis să învețe despre religie în școli și tot ce știau aflau de la părinți și din câteva cărți, pe care le împrumutau, totul fiind în secret. „Noi nu am învățat religie la școală pentru că nu era permis, dar, totuși, am învățat de la părinții noștri și folosindu-ne de manualele de religie de dinainte de instaurarea regimului comunist, acasă, în mare secret. Mai mult, la școală, în pauze, vorbeam cu colegii despre Dumnezeu și am ajuns chiar să ducem Sfânta Scriptură la școală și să o împrumutăm colegilor. Astfel, ceea ce odinioară era un act de curaj în mărturisirea credinței, pentru dumneavoastră, generațiile de astăzi, din anul 1990 începând, este un adevărat privilegiu”, a spus episcopul.

Emanuela Melania Pătrășcanu, inspector școlar de religie, felicită toți elevii participanți și se mândrește cu elevii vrânceni care au fost foarte bine pregătiți, ba chiar s-au făcut remarcați. În plus, mulțumește tuturor celor care au acordat ajutor financiar încât să poată fi posibilă participarea elevilor la această olimpiadă. „Sunt tare mândră de ei! Elevii noștri sunt foarte bine pregătiți și fac cinste județului! Felicitări lor și felicitări profesorilor îndrumători! Mulțumim oficialităților locale pentru sprijinul oferit. A fost un real folos pentru elevi faptul că au traversat țara într-un mod elegant și comod, ceea ce a făcut ca elevii să fie odihniți, pregătiți pentru concurs. Prezenţa elevilor la faza naţionala a Olimpiadei de religie nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar acordat de primăriile din Focşani, Gugeşti, Mera şi Dumbrăveni şi pe această cale aducem cele mai calde mulţumiri domnilor primari Cristi Valentin Misăilă, Vasile Vatră, Ion Sticlaru şi Valentin Tîlvăr, care şi-au manifestat toată susţinerea, arătând că aceşti elevi au devenit, prin performanţa obţinută, adevăraţi ambasadori ai comunităţilor din care provin”, a inspectorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here