Elevi de la trei colegii din Focșani și un liceu din Panciu, la etapa naţională a unui concurs privind securitatea şi sănătatea în muncă

0
514

Aşa cum arată datele statistice, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși la accidente grave la locul de muncă decât adulții mai în vârstă. Ei pot fi expuși unor condiții de muncă inadecvate, care să ducă la apariția unor boli profesionale fie chiar din tinerețe, fie mai târziu în viață.

Datele statistice analizate periodic de Inspecția Muncii au evidențiat faptul că, datorită condițiilor sociale în care trăiesc, tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani și chiar mai devreme. Cei mai mulți prestează munci sezoniere în timpul vacanțelor de vară. Ei acceptă foarte ușor să lucreze fără forme legale și să presteze munci nepotrivite cu insuficiența lor maturitate fizică și mentală. Astfel, se expun riscului de accidentare deoarece tinerețea îi îndeamnă să practice meserii riscante și/sau solicitante din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-și recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaște pericolele potențiale, precum și munca în condiții de securitate solicită simț practic, dar și putere de observație, instruire și experiență.

Fiind nou veniți în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipseasă experiența și, adesea, maturitatea fizică și psihologică. Este posibil ca ei să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există și alți factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum:

  • nivelul insuficient de competențe și de formare;
  • necunoașterea drepturilor proprii și a obligațiilor angajatorului;
  • insuficienta încredere pentru a semnala eventualele probleme;
  • nerecunoașterea de către angajatori a protecției suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri.

Având în vedere cele prezentate, s-a considerat necesară continuarea proiectului „Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă”, care urmărește pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piața forței de muncă, cu privire la riscurile profesionale și la drepturile și obligațiile lucrătorilor.

Obiectivele urmărite au fost:

– educarea tinerei generații încă de pe băncile școlii cu privire la importanța unui mediu de muncă sănătos și sigur;

– crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piața muncii.

În urma derulării proiectului Campaniei naționale „Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și scoli profesionale, în data de 18 aprilie 2019, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a organizat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Focșani concursul judeţean „Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii” în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate şi sănătate în muncă.

După finalizarea concursului judeţean s-au calificat pentru etapa naţională, echipele ocupante ale locului I de la cele 5 secțiuni (teoretică – ciclu inferior și superior, tehnologică – ciclu inferior și superior și învățământ profesional), constituite din elevi de la la Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea“ – Focşani, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza“ – Panciu, Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu“ – Focşani și Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș“ – Adjud.

Etapa naţională a concursului se va desfăşura la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi“ din Iaşi în perioada 17-19 mai 2019.

 

Inspector şef Eliza Botezatu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here